Cattery British » Drinkfontein

Drinkfontein

Als afstammeling van de woestijnkat drinken katten uit zichzelf niet veel. Hun dorstreflex is erg laag. Toch is ook voor katten vocht heel belangrijk. Zonder water kunnen ze niet overleven. Van nature halen ze hun vocht uit hun prooi. Daarom is natvoer een betere keuze: deze bevat net zoals de prooi 70% vocht. Dan zullen katten daarnaast niet zo veel drinken. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kat om wat voor reden extra vocht nodig heeft. Blaasgruis, urinewegproblemen, nierfalen, suikerziekte zijn aandoeningen waarbij extra vocht grote voordelen heeft. Ook als je kat om wat voor reden dan ook brokjes krijgt, is drinken extra belangrijk. Een drinkfontein kan je kat verleiden om meer te drinken.

Waarom een drinkfontein voor je kat kopen?

Katten houden van stromend water

Drinkende kat kraan

Chanel  weet dat ik de kraan voor haar open zet. Maar ook midden op de dag kan ze daarom vragen. En zoals Chanel  zijn er nog veel katjes die alles doen voor stromend water.

Als je weinig thuis bent

Katten (alle huisdieren!) moeten altijd water tot hun beschikking hebben. Als je lange dagen hebt of een nachtje niet thuis, is een waterfontein een slimme oplossing.

Gefilterd water

Het kraanwater in Nederland is erg goed, maar misschien wil je toch graag water filteren. Een automatische drinkbak met filter kan je dan helpen.

Wanneer je kat echt extra moet drinken

Bij bepaalde ziekten is extra vocht een deel van het ‘medicijn’. Bijvoorbeeld bij blaasgruis zorgt water ervoor dat de overtollige mineralen sneller verwijderd worden. Daardoor hebben ze minder de kans samen te klonteren tot stenen. Ook als je brokjes voert moet een kat meer drinken dan op natvoer.

 

Waarop moet je letten als je een waterfontein koopt?

Het materiaal

Drinkwaterfonteintjes komen in plastic, roestvrij staal en keramisch. Sommige katten hebben een voorkeur voor een bepaald materiaal. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kat eruit drinkt, dus beginnen met een materiaal die je nu ook hebt is een goed begin.

*Let op: Plastic kan geurtjes sterk vasthouden en bij ons was Amy allergisch voor roestvrijstalen bakjes en kreeg daar enorme jeuk van. Dit kun je meenemen in je overweging.

Met of zonder pomp

De meeste fonteintjes hebben een pomp. Deze zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt, meestal door een filter, zodat het water vers en schoon blijft. Een nadeel hiervan is dat de filters geld kosten. Tevens kan de pomp een irriterend lawaai maken die in sommige gevallen de kat afschrikt.

Een systeem zonder pomp werkt op zwaartekracht. Omdat ze geen pomp hebben zijn ze stiller, alhoewel bubbels voor wat ‘blurb’ geluiden kunnen zorgen. Vaak zijn ze makkelijker schoon te houden. Helaas is hervullen niet altijd even makkelijker en wordt het water niet continu gefilterd.

Capaciteit in liters

Afhankelijk van hoeveel katten je hebt moet de fontein voldoende capaciteit hebben. Anders is je reservoir zo leeg en had je net zo goed waterbakjes kunnen vullen. Als je echt veel katten hebt, kun je ook kijken naar waterfonteintjes voor honden die een groter reservoir hebben.

Groot genoeg

Het kan voor katten erg onprettig zijn als hun snorharen de zijkant van het bakje raken. Als je nu een brede bak hebt, let hier dan extra op.

Schoonmaken

Net als een gewoon drinkbakje moet je een waterfontein ook regelmatig schoonmaken. Sommige varianten kunnen in de vaatwasser. Ook is het handig als het systeem makkelijk uit elkaar te draaien is voor een snelle spoelbeurt.

Filter

Indien je eentje neemt met een filter, kijk dan ook gelijk naar de filterprijzen. Deze moet je over het algemeen eens per 4 week vervangen.

Design

Het oog wil ook wat, dus als het er ook nog leuk uitziet is dat mooi meegenomen! 

Maak een Gratis Website met JouwWeb