Vaccineren en risico’s

Vaccineren:
Mijn kittens worden voor het eerst geënt (katten-en niesziekte) rond de leeftijd van 12 weken. Wij sluiten ons daarbij aan bij de adviezen van Neocat zie inentingen.pdf (neocatbritten.nl)  Tot die tijd krijgen zij via de moedermelk voldoende afweerstoffen binnen. Dit doen we omdat enten met 9 weken een averechtse uitwerking heeft, die antistoffen worden dan afgebroken door het vaccin (tenzij de moeder niet genoeg melk heeft of wij een kitten moeten flessen, dan enten wij met 9 en 12 weken).

Indien er geen ent reactie ontstaat, en het kitten volledig gezond verklaard is door onze dierenarts mag het kitten op de leeftijd van 14 weken de cattery verlaten.

De tweede enting moet herhaald worden na 3 a 4 weken dus op de leeftijd van 15 a 16 weken bij uw eigen dierenarts. Niet later omdat de enting als een boost op de eerste enting moet werken.

*Kittens die naar het buitenland verhuizen worden echter meerdere malen gevaccineerd met Katten/Niesziekte, en met Rabiës, conform de regels van de Wetgeving – deze is per land verschillend. Deze kittens mogen dan ook pas met 16 weken verhuizen. (i.v.m. de incubatietijd).

Titteren

Daarna elk jaar opnieuw laten enten bij de dierenarts tegen niesziekte en elke 3 jaar tegen kattenziekte zo is uw kat voldoende beschermd. Het is tegenwoordig ook mogelijk om uw dieren na een jaar te laten titteren, blijkt uw dier nog genoeg antistoffen te hebben is vaccineren op dat moment niet nodig dit heeft onze  voorkeur, zie deze link naar de volledige uitleg Wat is titeren? | Vaccicheck 

Waarom zou ik niet gewoon enten?
Wanneer een dier geënt wordt terwijl er nog voldoende afweerstoffen in het lichaam aanwezig zijn, wat gebeurt er dan precies? Met de antistoffen gebeurt er niets; de enting slaat niet aan. Maar er gebeuren wel andere dingen: het immuunsysteem wordt aan het werk gezet en daardoor is het op dat moment minder alert op andere zaken.
Oftewel: de afweer van de kat daalt tijdelijk waardoor de kat op andere gebieden meer risico loopt. Jeuk is bijvoorbeeld een ontregeling van het immuunsysteem die plotseling kan opspelen, maar ook andere dingen kunnen opeens tot uiting komen. Een rondwaaiend virusje kan ook opeens meer kans krijgen bijvoorbeeld. Extra risico dus terwijl het positieve effect er totaal niet is; de kat is immers nog beschermd. En telkens als er nodeloos wordt geënt krijgt het immuunsysteem weer een onnodige tik.
Bijwerkingen van entingen
Vroeger werd er gedacht dat entingen geen kwaad konden, maar tegenwoordig horen we meer en meer over schadelijke bijwerkingen.
De bijwerkingen verschillen van kleine ongemakken als spierpijn tot serieuze problemen als het triggeren van epileptische aanvallen.
Om die risico’s zo klein mogelijk te houden is het aan te raden de vaccinaties zoveel mogelijk te beperken.

Waarom wij aan vroegcastratie en vroegsterilisatie doen

Vaak zijn er rond dit onderwerp vele vragen of onduidelijkheden. Meestal is men niet op de hoogte dat castratie of sterilisatie al mogelijk is op de leeftijd van 10-16 weken. En is er niet bekend wat voor grote voordelen dit kan hebben. 

Katten worden gemiddeld rond de leeftijd van vijf tot acht maanden vruchtbaar. Castratie en sterilisatie is natuurlijk de beste manier tegen ongewenste nestjes en alles wat daarbij komt kijken. Castratie wordt meestal gedaan vanaf ongeveer vier maanden. De minimale eis voor het laten vroeg castreren is dat het kitten minimaal 1 kilo weegt en minimaal 10 weken oud is. Gezien de jonge leeftijd word het vroegcastratie en vroegsterilisatie genoemd.

 

 

Universiteit Gent doet uiteraard ook onderzoek naar de gevolgen van vroegcastratie en bij de kat. Via de onderstaande knop kunt u het PDF document downloaden en in zijn geheel lezen.  De gevolgen van vroegcastratie bij de kat.- © 2016 Francisca van der Bij

 
Conclusie
"Uit deze literatuurstudie komt naar voren dat de gevolgen van vroegcastratie niet verschillen van de gevolgen van traditionele castratie. Katten die vroegcastratie hebben ondergaan lopen dus geen verhoogd risico op postoperatieve complicaties, infectie, verminderde bescherming na vaccinatie, fracturen, kreupelheid, urinaire problemen, obesitas of gedragsproblemen in vergelijking met traditioneel gecastreerde katten. Dankzij de chirurgische en anesthetische protocollen van Porters et al. (2014) kan vroegcastratie op een veilige manier worden uitgevoerd. Door middel van vroegcastratie kunnen meer ongeplande nestjes voorkomen worden en daarmee ook de aanvoer van nieuwe katten in de dierenasielen"

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb