Vers vlees

Onze Britten zijn gewend om vers vlees te krijgen o.a. Bibi (natuur en rund), Barfmenu (babypack, kip, lam en cattery), Catmeat,(rund), Carnibest (lam)

Bijna alle merken zijn online te koop en bij de betere dierenwinkels gespecialiseerd in verse voeding, bijvoorbeeld Animalis. Catmeat en Bibi voeren we in het begin aan de kittens dit is fijn van structuur de andere varianten zijn wat groffer qua structuur.

Waarom is het zo gezond?

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:
- er zitten goede bacterien in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
- het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacterien en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
- het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
- het belast de organen minder
- de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

Wat merk ik daar dan van?

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

  • geen jeuk meer
  • niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
  • minder vaak naar de de dierenarts, wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen, zeker wanneer hele vleesbotten worden gevoerd
  • mooiere vacht
  • geen oorontstekingen meer
  • geen volle anaalklieren meer
  • minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen
  • minder vaak wormen en/of vlooien
  • minder hyperactief, maar wel actief 

Hoogwaardig Blikvoer
Niet al onze volwassen poezen eten het verse vlees en krijgen ipv vers vlees hoogwaardig compleet blikvoer van Leonardo, Almo Nature HFC Complete, Mjamjam, Catz Finefood.
Andere hoogwaardige voedingsmerken zijn Carny, Mac's of bijvoorbeeld Wildfreedom iets duurder merken zijn bv Yarrah, GranataPet, Feringa, oa te koop bij www.zooplus.nl of bij www.bibita.nl 

 

Bij de Lidl verkopen ze goed natvoer met hoog gehalte vlees/vis van het merk Coshida

Bij Albert Heijn verkopen ze tegenwoordig goed natvoer van het merk Lilly's Kitchen het droogvoer van dit werk adviseer ik dan weer niet.

Deze blikvoedingen zijn allemaal geschikt voor gezonde katten en complete voeding. Het liefst bied je een variatie van deze merken aan. 

Hoogwaardige kattenbrokken

Een kat is een carnivoor. Zijn natuurlijk dieet bestaat voornamelijk uit vlees – zoogdieren zoals muizen en konijntjes. Zijn hele lichaam is daar op ingericht in de loop van miljoenen jaren. Daarom zijn wat mij betreft een aantal dingen erg belangrijk in het dieet van je kat:

  • Veel eiwit: voor spierbehoud, organen, huid en energie
  • Vetten: Niet te laag of hoog.
  • Weinig koolhydraten: deze voor darmirritatie zorgen
  • Gespecificeerde ingrediënten van zo’n goed mogelijke kwaliteit
  • Vocht in het voer: dit kan bij brokken helaas niet.

Vochtrijke voeding (natvoer en rauw vlees) is het allerbeste. Ik denk dat bijna alle natvoeren bijna alle droogvoeren verslaan. Katten zijn slechte drinkers. Brokken bevatten slechts 7-10% vocht ze krijgen met het eten van brokken aanzienlijk minder vocht binnen en lopen zo een verhoogd risico op blaas- en nierproblemen.

Zorg dus zeker ook voor een flinke dagelijkse portie natvoer naast de brokken die 24/7 beschikbaar zijn.

Goede brokken welke wij adviseren zijn; Porta 21 Feline Finest Sensible Graanvrij of de Purizon brokken Eend & Vis, Purizon Kip & Vis, Purzion Vis, Purizon Wildzijn & Kip Purizon Koudgeperst of de brokken van Nutrivet Innen een andere goede brok zijn de koudgeperste  brokken van Feringa in de smaken Kip of Kalkoen. Deze brokken zijn allemaal te koop online bij Zooplus of Bibita

Blikken en brokken kunnen nooit de reinigende werken van vers vlees of vis overnemen. Daarom verdient het de aanbeveling zeker twee keer per week uw kat “ iets vers” te kauwen te geven denk daarbij aan stukjes kipfilet (rauw) of kippenhartjes (rauw), een half tartaartje (rauw), biefstuk (rauw), kippennekjes (rauw), lamshartje fijngesneden (rauw) of eendagskuikens.

Voer speciaal voor Kittens

Ben je op zoek naar een voeding geschikt voor je kitten? Let er dan dus op dat dit “voor kittens” is of “voor alle levensfasen” Let er ook op dat het een “complete voeding” is. Verder ben ik, net zoals voor adult katten, voor een vochtrijke voeding (zoals natvoer). Als jouw kitten dus voldoende vochtrijke voeding eet en hij alle brokjes weigert, maak je dan niet teveel zorgen. Wanneer het kitten nog geen brokjes eet kun je de brokjes weken in wat water zodat ze zachter worden. Door steeds iets minder water toe te voegen, kom je steeds dichter in de buurt van de droge brok textuur. Goede kittenbrokken zijn Purizon Kitten Kip & Vis 

Hoe jonger ze zijn, hoe kleiner de maag. Maar toch hebben kittens veel meer voer nodig dan bijvoorbeeld een adult. Zorg dus dat je de porties verdeelt over de dag, zodat de maag tijd heeft alles te verwerken en nieuwe voeding aan te kunnen. Door meerdere maaltijden per dag te voeren, zeker 5 keer – liever vaker.

Vanaf een maand of 10 kun je af en toe eens wat adult voeding geven. Gewoon om te proberen en kennis te laten maken.

Vanaf ongeveer 12 maanden ga je dan over naar adult natvoer.

Al onze kitten worden grootgebracht met vers vlees van Carnibest, Catmeat en Bibi, Barf Babypack en als ze wat ouder zijn ook de andere smaken van Barf (dit is namelijk best grof qua structuur). Om ze toch van alles te leren eten krijgen ze ook van ons Animonda vom Feinsten Baby Paté en als ze wat ouder zijn Animonda Carny Kitten, Leonardo All Meat kitten allemaal te koop bij Zooplus of Bibita

Gezonde Snack's

Snacks zijn een manier om je kat te verwennen met iets lekkers. Maar ook snacks kunnen gezond zijn voor je kat!

Welke snacks

  • Rauw vlees of vis zoals rauwe stukjes kipfilet, runderhart, kippenhartjes of kippennek Kippennek bevat ook bot en is daardoor geschikter voor de meer gevorderde knager.
  • Prooidieren (eendagskuikens)maar ook muizen en kwartel. Een prooidier geeft ze wat meer te knagen. Ben je niet zo van het rauwe vlees, dan kun je ook gaan voor ge(vries)droogde kattensnacks. 
  • Gedroogd vlees dit is vaak letterlijk vlees dat gedroogd is. Daardoor bevat het meestal ook geen ingrediënten als granen of suikers. Een stuk gezonder dus! Er zijn diverse merken die ge(vries) droogde snacks voor katten hebben, waar alleen vlees in zit zonder andere toevoegingen. Sommige van deze kunnen ook geschikt zijn voor katten die bijvoorbeeld een allergie hebben voor kip of rund.  

Cosma – In de smaken kip, eend, rund, tonijn of zalm.

Thrive – In de smaken kip of tonijn

Carnis – Diverse vis (sardines, haring, witvis, schol, spiering, kabeljauw, zalm, tonijn) en vlees (lam, schaap, paard, rund)

 

Voedingsallergie bij de kat

Bij katten komt een voedingsallergie geregeld voor. Katten die last hebben van een voedingsallergie hebben zeer vaak last van jeuk en plekken op en rond de kop. Deze plekken kunnen hotspots zijn, vurige open en pussige plekken die erg jeuken, of kale plekken met korsten. Katten met een voedingsallergie kunnen echter ook jeuk krijgen over het hele lichaam en andere allergie kunnen ook jeuk geven op of rond de kop.
 
 

Wat is een voedingsallergie nu eigenlijk precies?

Bij een voedingsallergie heeft een kat een overgevoeligheid tegen iets dat in de voeding verwerkt is. De meest voorkomende bron van de allergie is een eiwitsoort. Let op, dit betekent niet, wat veel eigenaren denken, dat de kat allergisch is voor eiwitten. De kat is dan allergisch voor een soort eiwit, bijvoorbeeld rundereiwitten, kippeneiwitten, varkenseiwitten of andere diersoorten. Ook plantaardige eiwitten kunnen de oorzaak zijn.
 
 

Wist u dat:

  • Bij een voedingsallergie gaat het niet om de hoeveelheid die het dier binnenkrijgt. Eén maal per week een tussendoortje met iets waarvoor de hond of kat allergisch is kan al erge klachten geven (vergelijk dit met een allergie voor pinda’s bij mensen waarbij één pinda al een shock kan veroorzaken).
  • Een hond of kat is niet allergisch voor eiwitten maar voor een eiwit van een bepaald (dier)soort.
  • Een voedingsallergie kan zich op latere leeftijd ontwikkelen tegen een voeding dat al jarenlang gegeten wordt!
 
 

Hoe uit een voedingsallergie zich bij de kat?

  • Jeuk over het hele lichaam of lokaal. Chronische oorontstekingen kunnen bijvoorbeeld door een (voedings)allergie veroorzaakt worden. Katten met een voedingsallergie hebben vaak last van jeuk op of rondom de kop.
  • Vettige en stinkende huid, olifansthuid (erg dikke eventueel donker gekleurde huid).
  • Slechtere eetlust en afvallen bij erge patiënten.
  • Huidinfecties met bacteriën en gisten.
  • Maag-darmklachten. Katten met voedingsallergie kunnen ook chronische diarree klachten en braken krijgen.
 
 

Hoe behandelen we een voedingsallergie bij de kat?

  • Bestrijden van de (secundaire) infecties. Vaak moet dit gedurende een lange tijd gebeuren (tot wel zes weken). De meest voorkomende infecties zijn die met bacteriën (stafylococcen) en gisten (malasezia).
  • Het geven van een hypoallergeen dieet.
  • Ondersteunende therapie zoals shampoo’s, visolie e.d..
 
 

Wat is een hypoallergeen dieet?

Een hypoallergeen dieet bestaat uit een koolhydraten bron zoals rijst in combinatie met een eiwitbron die normaliter niet gegeten wordt door dieren. Denk bijvoorbeeld aan geitenvlees, struisvogelbiefstuk of eendenvlees. Deze diersoorten worden niet verwerkt in diervoeders zodat een hond of kat daar normaliter niet allergisch voor kan zijn. Tegenwoordig bestaan er ook diëten waarbij de eiwitten in kleine stukjes “geknipt” zijn (gehydrolyseerd). Hierdoor kunnen ze geen allergische reactie opwekken.

 

Hoe weet ik of mijn kat een voedingsallergie heeft?

Alle secundaire infecties moeten met antibiotica bestreden worden. Daarnaast moet gedurende minimaal 6 weken strikt (dus geen kleine hapjes tussendoor!) een hypoallergeen dieet, het liefst een eliminatiedieet, gegeven worden. Indien de klachten over zijn kan als laatste test teruggekeerd worden naar het oude dieet. Als de jeuk terugkomt is de diagnose van een voedingsallergie definitief.

Hypoallergeen dieet

Om te weten te komen of een kat een voedingsallergie heeft geven we een hypoallergeen dieet. Dit is een dieet waarvan we weten dat de kat er niet allergisch voor kan zijn. De ingrediënten in een hypoallergeen dieet zijn zo gekozen dat een kat er niet allergisch voor kan zijn.
 
 

Welke kenmerken heeft een hypoallergeen dieet voor de kat?

  • De eiwitten in een dieet komen van een eiwitbron welke normaliter niet verwerkt worden in een kattendieet. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in vleesproducten, eieren of soja. Voorbeelden van eiwitbronnen die gebruikt worden in een hypoallergeen dieet zijn konijnenvlees of struisvogelvlees.
  • De eiwitten in een hypoallergeen dieet voor de kat kunnen ook gehydrolyseerd zijn. Hierbij worden de eiwitten in kleine stukjes “geknipt” waardoor ze geen allergische reactie op kunnen wekken. Vaak gebruiken we een dergelijk dieet als een eliminatiedieet. Met een eliminatiedieet proberen we uit te sluiten of een kat een voedingsallergie heeft of niet.
  • Als koolhydratenbron kiezen we ingrediënten welke zelden een allergie veroorzaken zoals bijvoorbeeld aardappelen of rijst
 
 
 
 

Het eliminatiedieet

Een eliminatiedieet is een dieet waarmee we een voedingsallergie definitief proberen vast te stellen. Het is een dieet waarvan we praktisch zeker kunnen zijn dat een dier met een voedingsallergie geen allergische reactie zal krijgen. Eerste keuze hierin is altijd een zelfbereid dieet op basis van een vleessoort welke honden en katten normaal gezien nooit eten met rijst/gekookte aardappelen. Als vleessoort kiezen we dan meestal geit (meer hond) of struisvogel (kat of hond). Een goed alternatief is de unique protein van Trovet. Dit is een kuipje met zuiver kwartelvlees en is dus geen complete voeding. Het kan goed gedurende 6 weken gegeven worden samen met gekookte aardappelen of rijst maar is op lange termijn geen complete voeding.
 
Na een eliminatiedieet schakelen we over op een opvolgdieet. Dit is een dieet wat we na het eliminatiedieet geven. Meestal kiezen we voor een brok op basis van gehydrolyseerde eiwitten (hier “doen” de meeste honden en katten met een voedingsallergie het goed op) of een dieet op basis van één eiwitbron. Op deze laatste reageert ongeveer 70-80% van alle honden en katten met een voedingsallergie goed.



Drinkfontein

Als afstammeling van de woestijnkat drinken katten uit zichzelf niet veel. Hun dorstreflex is erg laag. Toch is ook voor katten vocht heel belangrijk. Zonder water kunnen ze niet overleven. Van nature halen ze hun vocht uit hun prooi. Daarom is natvoer een betere keuze: deze bevat net zoals de prooi 70% vocht. Dan zullen katten daarnaast niet zo veel drinken. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kat om wat voor reden extra vocht nodig heeft. Blaasgruis, urinewegproblemen, nierfalen, suikerziekte zijn aandoeningen waarbij extra vocht grote voordelen heeft. Ook als je kat om wat voor reden dan ook brokjes krijgt, is drinken extra belangrijk. Een drinkfontein kan je kat verleiden om meer te drinken.

Waarom een drinkfontein voor je kat kopen?

Katten houden van stromend water

Drinkende kat kraan

Chanel  weet dat ik de kraan voor haar open zet. Maar ook midden op de dag kan ze daarom vragen. En zoals Chanel  zijn er nog veel katjes die alles doen voor stromend water.

Als je weinig thuis bent

Katten (alle huisdieren!) moeten altijd water tot hun beschikking hebben. Als je lange dagen hebt of een nachtje niet thuis, is een waterfontein een slimme oplossing.

Gefilterd water

Het kraanwater in Nederland is erg goed, maar misschien wil je toch graag water filteren. Een automatische drinkbak met filter kan je dan helpen.

Wanneer je kat echt extra moet drinken

Bij bepaalde ziekten is extra vocht een deel van het ‘medicijn’. Bijvoorbeeld bij blaasgruis zorgt water ervoor dat de overtollige mineralen sneller verwijderd worden. Daardoor hebben ze minder de kans samen te klonteren tot stenen. Ook als je brokjes voert moet een kat meer drinken dan op natvoer.

Waarop moet je letten als je een waterfontein koopt?

Het materiaal

Drinkwaterfonteintjes komen in plastic, roestvrij staal en keramisch. Sommige katten hebben een voorkeur voor een bepaald materiaal. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kat eruit drinkt, dus beginnen met een materiaal die je nu ook hebt is een goed begin.

*Let op: Plastic kan geurtjes sterk vasthouden en bij ons was Amy allergisch voor roestvrijstalen bakjes en kreeg daar enorme jeuk van. Dit kun je meenemen in je overweging.

Met of zonder pomp

De meeste fonteintjes hebben een pomp. Deze zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt, meestal door een filter, zodat het water vers en schoon blijft. Een nadeel hiervan is dat de filters geld kosten. Tevens kan de pomp een irriterend lawaai maken die in sommige gevallen de kat afschrikt.

Een systeem zonder pomp werkt op zwaartekracht. Omdat ze geen pomp hebben zijn ze stiller, alhoewel bubbels voor wat ‘blurb’ geluiden kunnen zorgen. Vaak zijn ze makkelijker schoon te houden. Helaas is hervullen niet altijd even makkelijker en wordt het water niet continu gefilterd.

Capaciteit in liters

Afhankelijk van hoeveel katten je hebt moet de fontein voldoende capaciteit hebben. Anders is je reservoir zo leeg en had je net zo goed waterbakjes kunnen vullen. Als je echt veel katten hebt, kun je ook kijken naar waterfonteintjes voor honden die een groter reservoir hebben.

Groot genoeg

Het kan voor katten erg onprettig zijn als hun snorharen de zijkant van het bakje raken. Als je nu een brede bak hebt, let hier dan extra op.

Schoonmaken

Net als een gewoon drinkbakje moet je een waterfontein ook regelmatig schoonmaken. Sommige varianten kunnen in de vaatwasser. Ook is het handig als het systeem makkelijk uit elkaar te draaien is voor een snelle spoelbeurt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb