Cattery British » Voeding

Vers vlees

Onze Britten zijn gewend om vers vlees te krijgen o.a. Bibi (natuur en rund), Barfmenu (babypack, kip, lam en cattery), Dogmeat,(rund), Tammenga Kattenmix Compleet 

Bijna alle merken zijn online te koop en bij de betere dierenwinkels gespecialiseerd in verse voeding bijvoorbeeld bij Animalis. Barf babypack en Bibi voeren we in het begin aan de kittens dit is fijn van structuur de andere varianten zijn wat groffer qua structuur dus dit voeren wij in het begin niet aan onze kittens.

Waarom is het zo gezond?

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:
- er zitten goede bacterien in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
- het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacterien en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
- het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
- het belast de organen minder
- de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

Wat merk ik daar dan van?

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

 • geen jeuk meer
 • niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
 • minder vaak naar de de dierenarts, wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen, zeker wanneer hele vleesbotten worden gevoerd
 • mooiere vacht
 • geen oorontstekingen meer
 • geen volle anaalklieren meer
 • minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen
 • minder vaak wormen en/of vlooien
 • minder hyperactief, maar wel actief 

Informatie over goede vers/rauw voeding vind je hier www.catmoneo.nl 

Hoogwaardig Blikvoer
Niet al onze volwassen poezen eten het verse vlees en krijgen ipv vers vlees hoogwaardig compleet blikvoer van Porta21 en andere goedkopere hoogwaardige voedingsmerken zijn Carny, Mac's, iets duurder merken zijn bv Yarrah, Leonardo's, GranataPet, Feringa, oa te koop bij www.zooplus.nl of bij www.bibita.nl Deze blikvoedingen zijn allemaal geschikt voor gezonde katten en complete voeding. Het liefst bied je een variatie van deze merken aan. Informatie over goede natvoeding vind je hier www.catmoneo.nl

 

Hoogwaardige kattenbrokken

Een kat is een carnivoor. Zijn natuurlijk dieet bestaat voornamelijk uit vlees – zoogdieren zoals muizen en konijntjes. Zijn hele lichaam is daar op ingericht in de loop van miljoenen jaren. Daarom zijn wat mij betreft een aantal dingen erg belangrijk in het dieet van je kat:

 • Veel eiwit: voor spierbehoud, organen, huid en energie
 • Vetten: Niet te laag of hoog.
 • Weinig koolhydraten: deze voor darmirritatie zorgen
 • Gespecificeerde ingrediënten van zo’n goed mogelijke kwaliteit
 • Vocht in het voer: dit kan bij brokken helaas niet.

Vochtrijke voeding (natvoer en rauw vlees) is het allerbeste. Ik denk dat bijna alle natvoeren bijna alle droogvoeren verslaan. Katten zijn slechte drinkers. Brokken bevatten slechts 7-10% vocht ze krijgen met het eten van brokken aanzienlijk minder vocht binnen en lopen zo een verhoogd risico op blaas- en nierproblemen.

Zorg dus zeker ook voor een flinke dagelijkse portie natvoer naast de brokken die 24/7 beschikbaar zijn.

Goede brokken welke wij adviseren zijn; Porta 21 Feline Finest Sensible Graanvrij of de Purizon brokken Eend & Vis, Purizon Kip & Vis, Purzion Vis, Purizon Wildzijn & Kip en Husse. Deze brokken zijn allemaal te koop online bij Zooplus of Bibita
Informatie over goede kattenbrokken vind je op www.catmoneo.nl

 

Blikken en brokken kunnen nooit de reinigende werken van vers vlees of vis overnemen. Daarom verdient het de aanbeveling zeker twee keer per week uw kat “ iets vers” te kauwen te geven denk daarbij aan stukjes kipfilet (rauw) of kippenhartjes (rauw), een half tartaartje (rauw), biefstuk (rauw), kippennekjes (rauw), lamshartje fijngesneden (rauw) of eendagskuikens geven.

 

Voer speciaal voor Kittens

Ben je op zoek naar een voeding geschikt voor je kitten? Let er dan dus op dat dit “voor kittens” is of “voor alle levensfasen” Let er ook op dat het een “complete voeding” is. Verder ben ik, net zoals voor adult katten, voor een vochtrijke voeding (zoals natvoer). Als jouw kitten dus voldoende vochtrijke voeding eet en hij alle brokjes weigert, maak je dan niet teveel zorgen. Wanneer het kitten nog geen brokjes eet kun je de brokjes weken in wat water zodat ze zachter worden. Door steeds iets minder water toe te voegen, kom je steeds dichter in de buurt van de droge brok textuur. Goede kittenbrokken zijn Purizon Kitten Kip & Vis of Applaws voor kittens

Hoe jonger ze zijn, hoe kleiner de maag. Maar toch hebben kittens veel meer voer nodig dan bijvoorbeeld een adult. Zorg dus dat je de porties verdeelt over de dag, zodat de maag tijd heeft alles te verwerken en nieuwe voeding aan te kunnen. Door meerdere maaltijden per dag te voeren, zeker 5 keer – liever vaker.

Vanaf een maand of 10 kun je af en toe eens wat adult voeding geven. Gewoon om te proberen en kennis te laten maken.

Vanaf ongeveer 12 maand ga je dan over naar adult natvoer.

Al onze kitten worden grootgebracht met vers vlees van Carnibest, Dogmeat en Bibi, Barf Babypack en als ze wat ouder zijn ook de andere smaken van Barf (dit is namelijk best grof qua structuur). Om ze toch van alles te laten lusten krijgen ze ook van ons Animonda vom Feinsten Baby Paté en als ze wat ouder zijn Animonda Carny Kitten, Leonardo All Meat kitten allemaal te koop bij Zooplus of Bibita

 

Gezonde Snack's

Snacks zijn een manier om je kat te verwennen met iets lekkers. Maar ook snacks kunnen gezond zijn voor je kat!

Welke snacks

 • Rauw vlees of vis zoals rauwe stukjes kipfilet, runderhart, kippenhartjes of kippennek Kippennek bevat ook bot en is daardoor geschikter voor de meer gevorderde knager.
 • Prooidieren (eendagskuikens)maar ook muizen en kwartel. Een prooidier geeft ze wat meer te knagen. Ben je niet zo van het rauwe vlees, dan kun je ook gaan voor ge(vries)droogde kattensnacks. 
 • Gedroogd vlees dit is vaak letterlijk vlees dat gedroogd is. Daardoor bevat het meestal ook geen ingrediënten als granen of suikers. Een stuk gezonder dus! Er zijn diverse merken die ge(vries)droogde snacks voor katten hebben, waar alleen vlees in zit zonder andere toevoegingen. Sommige van deze kunnen ook geschikt zijn voor katten die bijvoorbeeld een allergie hebben voor kip of rund.

Cosma – In de smaken kip, eend, rund, tonijn of zalm.
Orijen – Original (kip/kalkoen) en Red Regional (wild zwijn/lam/angus rund)
Thrive – In de smaken kip of tonijn
Carnis – Diverse vis (sardines, haring, witvis, schol, spiering, kabeljauw, zalm, tonijn) en vlees (lam, schaap, paard, rund)