Gezondheid
Voor de verschillende afwijkingen en ziektes zijn enkele testen beschikbaar. We proberen er alles aan te doen om zo gezond mogelijke kittens te fokken, daarom zijn de ouderdieren getest op de erfelijke gebreken HCM (kan pas na 1 jaar) en PKD, en overdraagbare ziekten FeLV en FIV.
We hebben ook de bloedgroep laten bepalen en uiteraard zijn ze geënt tegen
kattenziekte en niesziekte.

PKD (Polycystic Kidney Disease)
PKD is een erfelijke nierziekte die niet alleen bij katten, maar ook bij andere dieren en bij mensen voorkomt. De ziekte kenmerkt zich door de aanwezigheid van cysten (holten gevuld met vocht) op beide nieren van het dier. Deze cysten belemmeren de nierfunctie en kunnen dan ook de dood tot gevolg hebben. PKD is ongeneeslijk, al kan het leven van een aangetast dier met een juiste medicatie soms verlengt worden. De symptomen zijn vaak veel drinken en daarbij ook veel urineren. PKD komt in verschillende gradaties voor. Een dier kan er al op heel jonge leeftijd aan sterven, maar het komt ook voor dat een kat pas op latere leeftijd hieraan overlijd. Vanwege het erfelijke karakter van PKD is het belangrijk dat deze afwijking getraceerd wordt, ook al worden katten er soms oud mee. Dieren die er op het oog geen last van hebben, maar wel aan PKD lijden, kunnen namelijk kittens voortbrengen die wel al op jonge leeftijd problemen krijgen en snel overlijden. De diagnose PKD kan worden gesteld met echografie, uitgevoerd door een gespecialiseerde dierenarts.
Tegenwoordig is er ook DNA onderzoek mogelijk op PKD1.

HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie)
HCM is een erfelijke hartziekte waarbij de spierwand van de linkerboezem van het hart verdikt en vergroot is. Hierdoor kan het hart niet meer goed functioneren. Het is een veelvoorkomend hartprobleem bij katten in het algemeen en het komt ook voor bij Britten. Vaak beginnen de problemen pas als de kat al ruim volwassen is. Aangenomen wordt dat HCM vererft.
De vroege symptomen zijn subtiel en kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Een kat lijkt gezond, maar kan ineens erg ziek worden of zomaar doodgaan. Soms gaat er verlamming van de poten, een snellere hartslag of hartruis aan vooraf. Sommige katten ontwikkelen slechts lichte klachten en worden er ogenschijnlijk probleemloos oud mee, terwijl andere er vroegtijdig aan overlijden. Echografie is de manier om de diagnose te kunnen stellen, uitgevoerd door een gespecialiseerde arts. HCM is ongeneeslijk, maar wanneer de ziekte tijdig geconstateerd wordt, kan er een specifieke medicatie worden toegediend waarmee de hartwerking enigszins verbeterd kan worden.

FIV (Feline Immunodeficiëntie Virus, Kattenaids)
Kattenaids heeft veel overeenkomsten met aids die mensen kan treffen. Het staat echter onomstotelijk vast dat kattenaids niet besmettelijk is voor mensen en vica versa. Katten kunnen het virus krijgen wanneer ze gebeten worden door een geïnfecteerde kat. Vaak blijkt die kat tot de zogenaamde risicogroep te behoren: ongecastreerde (zwerf)katers die de grenzen van hun territorium fel verdedigen. De kans op overdracht via seksueel contact op zich is vrijwel nihil, maar een positieve kater kan wél via de nekbeet een poes tijdens de dekking besmetten. Zo kan ook door te fel spelen een besmette moederpoes haar jongen besmetten.
Kattenaids is ongeneeslijk. Hoewel het in theorie mogelijk is om uw kat een combinatietherapie met geavanceerde medicijnen te geven, staat deze behandeling nog in de kinderschoenen. Er is eigenlijk geen medicijn tegen en al helemaal geen enting waarmee u uw dieren ertegen kunt beschermen. De geïnfecteerde kat blijft altijd drager van het virus en kan dit overdragen op andere katten. Het is dan ook zaak een met aids besmette kat niet in contact te laten komen met andere katten, omdat het risico dat hij een andere kat bijt, altijd blijft bestaan.
De enige manier om te voorkomen dat uw kat het krijgt, is hem niet in contact te laten komen met mogelijk besmette dieren. Dat houdt in de praktijk in dat u uw kat niet los buiten kunt laten lopen. Vergeet ook niet de reeds aanwezige en eventuele nieuwe katten in uw gezin te laten testen, zeker wanneer ze een zwerf- of asielverleden hebben. Het verraderlijke van kattenaids is dat het ziekteverloop zeer divers kan zijn. Sommige katten worden al vrij snel nadat ze geïnfecteerd zijn, ziek; andere vertonen pas na langere tijd -tot vijfjaar na besmetting- symptomen en sommige katten worden er redelijk oud mee. Symptomen die voorkomen zijn onder meer koorts, diarree, karakterveranderingen, hardnekkige ontstekingen (met name van het tandvlees), bloedarmoede, nies ziekte-infecties die maar niet overgaan, vergrote lymfeknopen, zeldzame kankergezwellen en gewichtsverlies. Om erachter te komen of een kat aids heeft, kunt u het bloed laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen aids.

FeLV (Feline Leukemia Virus)
Infectieuze leukemie is een virusziekte die katten van alle leeftijden kan treffen. Katten kunnen het virus oplopen wanneer ze gebeten worden door een geïnfecteerde kat, maar in mindere mate ook door samen te eten, elkaars vacht te wassen en een kattenbak te delen. Omdat het virus het immuunsysteem van de kat aan tast, kunnen de symptomen divers zijn. De kat kan dan bijvoorbeeld bevattelijker zijn voor allerhande virussen en bacteriën. Bovendien kan het virus de oorzaak zijn van tumoren in onder meer de lymfeklieren.
Infectieuze leukemie is ongeneeslijk. Er is wel een entstof tegen beschikbaar, maar deze wordt nog niet op grote schaal toegediend, omdat de dekking nog niet volledig is. De meeste fokkers kiezen er daarom voor om bij hun fokdieren bloedtestje te laten doen waarmee antistoffen tegen FeLV kunnen worden aangetoond. Laat, om besmetting bij u thuis te voorkomen, uw kat niet los buiten lopen (daar kan hij geïnfecteerd raken) en laat het bloed van eventueel reeds aanwezige katten en nieuwelingen altijd testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen FeLV.

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP

FIP is een mutatie van het Corona virus. Het feline coronavirus (FcoV) is een onschuldig virus wat alleen wat lichte diarree veroorzaakt. Echter kan het voorkomen dat het virus muteert waardoor de dodelijke variant genaamd FIP kan ontstaan. 80 tot 90% van de hele kattenpopulatie komt in aanraking met het coronavirus in hun leven. Bij slechts 1 tot 3% van al deze katten zal het uiteindelijk kunnen ontwikkelen naar FIP. Wanneer katten eenmaal FIP hebben ontwikkeld was dit tot voor kort altijd een doodsvonnis.

Het FIP virus kan zich in ontstekingscellen binnendringen en zich laten vermeerderen. Hierdoor kan het virus zich makkelijk en snel door het hele lichaam verspreiden. Er ontstaan overal ontstekingen die afhankelijk van de eerst aangedane organen de eerste klachten kunnen opleveren. Gezien dit bij iedere kat anders kan ontwikkelen is een diagnose vaststellen soms lastig.

Katten kunnen het coronavirus uitscheiden via de ontlasting, speeksel en urine. Andere katten kunnen het op hun beurt weer via de bek of neus opnemen. Iedere kat kan dus in contact komen met dit onschuldige coronavirus en daar wat diarree van hebben maar dus niet elke kat ontwikkeld FIP. FIP zelf is daardoor ook niet besmettelijk. 

De natte vorm

  • Dit is de acute vorm waarbij kleine bloedvaten vocht gaan lekken en er vrij vocht in de buikholte en/of borstholte ontstaat. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend (ten gevolge van een hoog eiwitgehalte en fibrine). Katten met deze vorm van FIP zijn erg ziek. Ze hebben vaak hoge koorts en een dikke buik. Ze kunnen benauwd zijn als er vocht in de borstholte aanwezig is.

De droge vorm

  • Dit is de chronische vorm waarbij er in verschillende organen door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. Veel voorkomende organen zijn de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.

 

Symptomen zijn uiteenlopend - niet elk symptoom hoeft voor te komen. 

  • Slecht eten
  • Koorts
  • Slechte vacht
  • Lusteloosheid/sloomheid
  • Slechte groei
  • Vermageren
  • Oogontstekingen
  • Dikke volle buik door vocht in de buik
  • Benauwdheid door vocht in borstholte 
  • Gele slijmvliezen en huid als de lever is aangetast
  • Braken en diarree
  • Epileptische aanvallen, als er ontstekingen in de hersenen zijn. 
  • soms gedragverandering
  • Nystagmusfilm (heen en weer bewegende ogen)

Hoe is FIP te diagnosticeren? Via bloedonderzoek zijn antilichamen tegen het coronavirus te bepalen. De zogenaamde "titer". Via deze test is enkel aan te tonen of de kat in aanraking is geweest met het "onschuldige" coronavirus. Niet of het om de gevaarlijke FIP variant gaat. Daarnaast wordt er gekeken naar diverse waardes die de verdenking van FIP vergroten

  • Gamma globulines
  • Door middel van bloedonderzoek is wel vast te stellen of er sprake is van een chronische ontsteking in het lichaam. Een bepaald deel van de ontstekingseiwitten (met name gamma-globulines) in het bloed zal gaan stijgen. Helaas is dit niet specifiek voor FIP omdat ook bij andere chronische ontstekingen deze fractie verhoogd kan zijn. Hieronder een bloeduitslag van een hele hoge gammafractie bij een kat die van FIP verdacht werd.
  • Anemie (bloedarmoede)
  • Lymfopenie (laag aantal lymfocyten)
  • Hypo albuminemie (laag gehalte aan albumine)
  • Verhoogde Bilirubine, ALAT en Galzuren (leverwaardes)
  • Verhoogde ureum en kreatinine (nierwaardes)

Een combinatie van deze waardes en de symptomen zorgt ervoor dat de verdenking van FIP vergroot word echter is tot nu de diagnose pas definitief te stellen na het doen van autopsie op de organen en weefsel. 

JA!!! Behandeling van FIP is op heden eindelijk mogelijk.

De onderzoeken zijn gedaan door UC Davis in Amerika. De behandeling is intensief en duurt 12 weken dit kan door middel van een dagelijkse injectie of dagelijks pillen.

Na de 84 dagen geldt nog 84 dagen monitoren om te kijken of de kat het goed blijft doen. Na deze periode is de kat genezen verklaard.

Het medicijn GS-441524 is duur en verkrijgbaar via de dierenarts. 

De dosis is afhankelijk van het gewicht van de kat/kitten en welk type FIP (natte, droge, oculair of neurologisch).

Hierdoor is het zeer moeilijk om een prijs indicatie te geven omdat het echt per kat/kitten heel verschillend kan zijn.

Een voorbeeld van een betaalbaarder merk GS-441524 wat nu op de markt is: SAK

Ook hier is de behandeling 84 dagen (12 weken).

Dit zijn dus immense verschillen in prijs, beide merken werken goed en er zijn al heel veel goede resultaten mee behaald. Voor meer informatie zie de Facebookpagina:samen tegen FIP

Maak jouw eigen website met JouwWeb