Waarom vroegcastratie/vroegsterilisatie

Vaak zijn er rond dit onderwerp vele vragen of onduidelijkheden. Meestal is men niet op de hoogte dat castratie of sterilisatie al mogelijk is op de leeftijd van 10-16 weken. En is er niet bekend wat voor grote voordelen dit kan hebben. 

Katten worden gemiddeld rond de leeftijd van vijf tot acht maanden vruchtbaar. Castratie en sterilisatie is natuurlijk de beste manier tegen ongewenste nestjes en alles wat daarbij komt kijken. Castratie wordt meestal gedaan vanaf ongeveer vier maanden. De minimale eis voor het laten vroeg castreren is dat het kitten minimaal 1 kilo weegt en minimaal 10 weken oud is. Gezien de jonge leeftijd word het vroegcastratie en vroegsterilisatie genoemd.

In principe verhuizen onze kittens op de leeftijd van 14/15 weken nadat ze gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Ze zijn dan rond de12/13de week gecastreerd/ gesterilliseerd, we doen niet aan extreem vroeg castratie ( 8-9 weken).

Geen nadelen voor de ontwikkeling
Tot een aantal jaar geleden deden geruchten de ronde dat vroegcastratie heel wat nadelen zou hebben. Zo zouden vroeg gecastreerde dieren klein blijven en een kleinere urinebuis hebben, waardoor ze makkelijker verstopt zouden raken. Gelukkig hebben grondige wetenschappelijke studies deze vooroordelen ondertussen weerlegd.

Katten die vroeg gecastreerd worden, groeien zelfs iets langer door doordat hun groeischijven (dit zijn de plaatsen in de beenderen waar nieuw bot wordt aangemaakt) later sluiten. Ze worden dus zelfs iets groter dan hun ongecastreerde soortgenoten!
Dit is niet iets specifieks voor vroegcastratie, aangezien ook bij katten die op de ‘normale’ leeftijd worden geholpen de groeischijven nog niet dicht zijn. Ook deze katten blijven dus iets langer groeien dan hun soortgenoten die pas geholpen worden na hun eerste levensjaar.

Verder wijkt de diameter van de urinebuizen niet af van die van ongeholpen dieren, hoewel de uitwendige geslachtsorganen minder tot ontwikkeling komen. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat vroeg gecastreerde dieren makkelijker verstopt zouden raken.

Net als bij alle geholpen dieren moet wel de voeding aangepast worden, om dik worden te voorkomen. Voor alle gecastreerde katten geldt dat ze minder energie verbruiken en dus minder of aangepast voer moeten krijgen. Daar heeft u met een vers vlees voeding het makkelijk, geen duur merk speciaal voor de gecastreerde kat. Maar gewoon het vlees wat u ze anders ook zal geven en op wanneer het blijkt dat u te veel voert kunt u daarin minderen. 

Geen verschil in gedrag
Een veelgehoord argument tegen vroeg castratie is dat de dieren zich toch wel abnormaal zouden gaan gedragen, want ze zouden die seksuele hormonen toch wel nodig hebben tijdens hun ontwikkeling?

Uit gedragsstudies is gebleken dat er bijna geen verschil bestaat in gedrag tussen dieren die vroeg gecastreerd zijn, op normale leeftijd gecastreerd zijn en laat gecastreerd zijn. De enige verschillen die werden gevonden, waren verschillen tussen de eerste twee groepen en de laat gecastreerde dieren.

Dieren die gecastreerd worden op latere leeftijd, wanneer ze dus al ruim volwassen zijn, blijven vaker typisch seksuele gedragingen vertonen zoals bijvoorbeeld sproeien. De hormonen hebben dus wel degelijk invloed op de ontwikkeling van het gedrag: ze zorgen ervoor dat de hersenen van het kitten meer mannelijk of vrouwelijk worden, met de daarbij horende gedragingen. Net wat we met castratie willen vermijden dus!

Bron met diverse artikelen en onderbouwingen: KGA Kattengedragstherapie

Wat is onze eigen ervaring

Kittens herstellen veel sneller dan volwassen dieren. De kittens worden samen naar de dierenarts gebracht. Meestal is dat rond 8.30 uur en kunnen meestal rond 13.30-14.00 uur al terug opgehaald worden. Omdat ze samen zijn en  tegelijkertijd even “moeten rusten” hebben ze veel aan elkaar. Katertjes huppelen direct weer rond en eten hun buikjes direct weer vol. Poesjes doen het soms nog even rustig aan gezien de operatie voor hun zwaarder is (buikoperatie). Poesjes zijn namelijk iets langer onder narcose. Maar in de meeste gevallen rennen ze lekker hun broertjes achterna. Dit in tegenstelling tot de castratie of sterilisatie bij volwassen dieren die soms dagen niet lekker kunnen zijn (vooral poezen uiteraard)

  • Een gecastreerde kat is rustiger in huis en meer mensgericht. Er is minder kans op wegloopgedrag en daardoor ook minder gevaar. Denk hierbij aan FIV, FeLV 
  • De genenpoel bereid minder snel uit wat gunstig is mocht er op latere leeftijd toch een erfelijke ziekte ontdekt worden in de lijn. Op die manier is de "schade" beperkter. 
  • Er is minder kans op kanker aan de testikels of mamatumoren.
  • Geen kans op baarmoederontsteking

Het is een fabel dat de kat hormonen nodig heeft om te groeien. De groeischijfjes bij kittens die vroeg gecastreerd worden sluiten namelijk later. Dit houdt in dat een kitten wat al bij ons gesteriliseerd of gecastreerd wordt zelfs iets langer door blijft groeien dan een kitten wat later steriel gemaakt wordt. 

De dierenarts gebruikt aangepaste narcose. De hechtingen worden onderhuids gedaan met oplosbare hechtingen. Normaal gezien zal de wond daardoor netjes en vlug genezen. 

Universiteit Gent doet uiteraard ook onderzoek naar de gevolgen van vroegcastratie en bij de kat. Via de onderstaande knop kunt u het PDF document downloaden en in zijn geheel lezen.  De gevolgen van vroegcastratie bij de kat.- © 2016 Francisca van der Bij

 

Conclusie

"Uit deze literatuurstudie komt naar voren dat de gevolgen van vroegcastratie niet verschillen van de gevolgen van traditionele castratie. Katten die vroegcastratie hebben ondergaan lopen dus geen verhoogd risico op postoperatieve complicaties, infectie, verminderde bescherming na vaccinatie, fracturen, kreupelheid, urinaire problemen, obesitas of gedragsproblemen in vergelijking met traditioneel gecastreerde katten. Dankzij de chirurgische en anesthetische protocollen van Porters et al. (2014) kan vroegcastratie op een veilige manier worden uitgevoerd. Door middel van vroegcastratie kunnen meer ongeplande nestjes voorkomen worden en daarmee ook de aanvoer van nieuwe katten in de dierenasielen"

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb