Verliefd op een kitten? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor jou!

Bij het fokken van Brits korthaar gaat het bij ons niet alleen om de stamboom, ze voldoen zeker aan een bepaalde standaard, maar veel belangrijker is kennis van ons als fokker over het ras zelf, de gezondheid en alles wat daarbij komt kijken en zorgen dat onze kennis op pijl blijft door het regelmatig volgen van cursussen. Katten fokken is een ingewikkelde zaak en tot de kittens mogen verhuizen naar hun nieuwe thuis,  steken wij een hoop tijd in de opvoeding (die wij met alle liefde in onze kittens steken). Fokken kost niet alleen veel geld maar ook veel uitzoekwerk over de afstamming en de gezondheidsonderzoeken die wij vooraf doen voordat we een een goede match maken met onze poezen. Afgezien van het dekgeld en de kosten van het lidmaatschap bij een rasvereniging komen hier dierenartskosten voor de moederdieren en kittens bij, daaronder check-ups, verzorgen van de zwangere kat, vaccinaties, eventuele castraties en ontwormingen. Daarnaast krijgen onze poezen en kitten een hoog kwaliteit kattenvoer, wij willen niet op de kwaliteit besparen! 

Fokken en Waar groeien onze kittens op?

Wij brengen onze kittens met alle liefde en zorg groot en groeien in alle vrijheid op in de woonkamer als onderdeel van ons gezin welke uit 7 katten, onze 2 honden, mijn man, dochter en mij bestaat. Onze kittens worden naar beste kunnen gesocialiseerd en opgevoed en wennen zo goed aan alle geluiden van het dagelijks leven (stofzuiger, televisie en radio etc) voordat ze met minstens viertien weken naar een nieuw thuis gaan. Gedurende deze tijd zorgen wij de klok rond voor onze dieren. Daarom ontvangen wij van onze toekomstige koper graag een uitgebreide mail en zoeken daarom ook het best mogelijke huisje en personeel. Mocht je interesse hebben in een kitten dan ontvangen wij graag een mailtje waarin je jouw gezinssituatie en eventuele andere huisdieren voorstelt. Ook vinden wij het fijn als je  wat over je woon/werk (part/full-time) situatie verteld. Zo hebben wij een idee waar onze kittens terecht komen. Wij vinden het uitermate belangrijk om een goed gevoel te hebben met potentiele, nieuwe families voor onze kleintjes en daarbij maken we eerst kennis met elkaar.  We willen het beste thuis voor onze kittens en staan de kersverse kattenbezitters ook na ondertekening van het contract met raad en daad bij. 

Heb je interesse in een kitten?

Wij zoeken de beste match voor onze kittens en kijken of er een klik is van beide kanten. Je mag ons altijd een berichtje sturen zoals hierboen de pagina beschreven. Onze kittens worden niet geplaatst in een huis waar geen andere (jonge) kat aanwezig is. Dit hoeft geen raskat te zijn. Katten zijn sociale dieren, zo ook de Brits korthaar. Er bestaan misverstanden dat dit ras prima alleen kan zijn zonder soortgenoten, dit is ondertussen zeer achterhaald. Brits kortharen hebben ook soortgenoten nodig voor spel en interactie. En hoeveel wij mensen ook van hen houden, wij kunnen een soortgenoot niet vervangen. Mogelijke eigenaren die twee kittens uit hetzelfde nest willen, krijgen voorrang. 

Wat verwachten wij van jou?

Allereerst heel erg veel liefde. Verder ook een doordachte keuze, want een kat is er niet voor even maar voor het leven. Het zijn levende dieren die alle aandacht en zorg nodig hebben. Bedenk bijvoorbeeld ook hoe je het wil doen als je op vakantie gaat. Ook financieel gezien moet het een doordachte keuze zijn. Dierenartskosten (voor de jaarlijkse controle en vaccinatie, maar ook onverwachte zaken), kattenbak vulling, volwaardige brokken en vers vlees/natvoer en natuurlijk de katten-uitzet zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij verkopen onze kittens alleen aan mensen die hun katten niet vrij buiten laten lopen. Een Brit kent geen gevaar, ze lopen de kans te vechten met buurtkatten, vergiftigd te worden, gebruiken de tuin van de buren als kattenbak, kunnen dood gereden worden of zwaar gewond raken en helaas ook gestolen worden. Wel merken wij dat ze erg genieten van de buitenlucht dus een afschermde tuin, balkon of een ren heeft zeker de voorkeur

Wat kun je van ons verwachten?

Onze poezen zullen hooguit eens per jaar een nestje kittens hebben. De gezondheid van onze poezen staat voorop, er wordt dus ook alleen gefokt met gezond verklaarde poezen en katers. Wij fokken uitsluitend een nestje met ouderdieren die negatief getest zijn voor HCM (hartziekte), PKD (nierziekte), FIV (kattenaids) en Felv (Feline leukemia virus). Wij hopen door selectief te fokken met gezonde, mooie bloedlijnen een bijdrage te leveren ter verbetering van dit prachtige ras.

De kittens krijgen volgende zaken mee:
• een stamboom van Mundikat (FIFe)
• een Europees paspoort
• een registratiechip 
• een koopovereenkomst 
• de benodigde enting
• vrij van vlooien en wormen
• een leuk kittenpakket  
• een maand gratis door ons verzekerd bij verhuizing binnen Nederland

Hoe gaat het verder in zijn werk?

De eerste weken plannen wij geen bezoekjes. Hiervoor hebben wij verschillende redenen zoals: dat moeder en de kittens de eerste week rust hebben, dat wij kunnen kijken of alle kittens zich goed ontwikkelen en hoe hun karakter zich vormt, maar ook zodat wij kunnen kijken of er een kitten mogelijk in de cattery blijft. Ondertussen bekijken wij wel de aanmeldingen en als de kittens toe zijn aan bezoek nemen wij contact op met de mensen waarvan wij denken dat zij een goede match zijn. We willen je dan graag uitnodigingen voor een kennismaking.  Belangrijk! Wij vragen dat je geen andere cattery te bezoeken op dezelfde dag van het gepland bezoek wegens ziekteoverdracht.  

Optie op een kitten
Mocht het van beide kanten klikken kan je het kitten definitief bespreken en vragen wij een aanbetaling. Je ontvangt een bewijs van reservering welke door ons beide wordt ondertekend. Wanneer je het kitten komt ophalen, dient het restant aanschafbedrag te worden voldaan. De prijs van een kitten als gezelschapsdier voor 2023 bedraagt € 1100,- *binnen Nederland (Aanbetaling € 200,- en restant aanschafbedrag € 900,-). Uiteraard word je uitgebreid door ons op de hoogte gehouden over jouw nieuwe huisgenootje(s). Wij gaan er ook vanuit dat je minimaal twee keer op bezoek komt, voordat het kitten verhuisd. 

Koopcontract
De kittens worden verkocht met een koopcontract, wat we bij de kennismaking samen zullen bespreken. Op de kittens zit een half jaar lang garantie
wanneer het kitten overlijdt aan een erfelijke ziekte. Het kitten is en blijft tot het moment van overdracht eigendom van Cattery British.

Verhuizen

De kittens mogen rond de 14 weken verhuizen, zodat ze de beste start in hun leven krijgen en goed gesocialiseerd naar hun nieuwe huis gaan. Let er bij de aanschaf van het kitten op wanneer dit ongeveer zal zijn, zodat je in deze periode bijvoorbeeld geen vakantie of verbouwing in de planning hebt staan. Wij raden aan zodra de kittens mogen verhuizen te zorgen dat je minimaal de eerste week liefst twee weken vrij bent of in ieder geval vanuit huis kunt werken. De kittens moeten erg wennen in het begin. Een verhuizing, nieuwe omgeving en baasjes heeft een grote impact op ze. 
Het koopcontract wordt getekend waarna het restant aankoopbedrag van € 900,- (*binnen Nederland) aan ons betaald wordt. Het koopcontract is bij ophalen van het kitten en na ondertekening bindend.

*kittens die naar het buitenland verhuizen worden echter meerdere malen gevaccineerd met Katten/Niesziekte, en met Rabiës, conform de regels van de Wetgeving – deze is per land verschillend. Deze kittens mogen dan ook pas met 16 weken verhuizen. (i.v.m. de incubatietijd). Hiervoor geldt dan ook een andere prijs.

Waarom 1 enting met 12 weken?
Ik heb in het verleden helaas al meerdere malen meegemaakt dat kittens op de leeftijd van 9 weken ernstig ziek werden na de vaccinatie, terwijl ze kerngezond naar de dierenarts gingen. Ik ben van mening dat je moederpoezen voor de dekking goed moet vaccineren zodat ze voldoende antistoffen via de moedermelk afscheiden. Zodra de kittens 12 weken of ouder zijn, geldt een enting dan als volledige enting en zijn ze veel beter bestand tegen het virus wat ze ingespoten krijgen. We raden u aan deze op 15/16 weken nog eens te herhalen, deze enting werkt als een soort boost op de eerdere enting. Zie hier ons beleid voor wat betreft: Enten

Fokkers
Onze kittens zijn in eerste plaats gezelschapsdieren. Wij doen onze uiterste best om gezonde en gelukkige katten te fokken die voldoen aan de rasstandaard. Niet elke kat is zomaar geschikt voor de fok. Daarbij is één nestje fokken, ook fokken en dient dit dus ook zorgvuldig te gebeuren.  Mocht je een erkende cattery hebben kunnen we naar de mogelijkheden kijken, op voorwaarden dat jouw en ons fokbeleid op elkaar aansluiten. 

Wat kun je verder van ons verwachten
Ook als onze kittens verhuisd zijn kunt u altijd bij ons terecht voor advies en hulp. Wij vinden het belangrijk dat het met onze katten goed gaat. Wij vinden het leuk om op de hoogte gehouden te worden van onze kittens.

Als u op een gegeven moment om wat voor reden dan ook niet meer voor de kat kunt zorgen, neem dan eerst contact op met ons. Wij zullen er alles aan doen om de juiste oplossing te vinden voor de kat. Wij zien niet graag dat een van onze katten op bijvoorbeeld Marktplaats verschijnt.

 

Ron en Manuela Bakker

Cattery British
Alkmaar

catterybritish@gmail.com

Altijd op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws, voeg ons toe op Facebook en Instagram

Maak jouw eigen website met JouwWeb