Rasstandaard

Geschiedenis

De Brits korthaar is afkomstig zoals de naam het al zegt, uit Groot-Brittanië. Dit oud Engelse ras stamt af van de huiskatten die door de Romeinen zijn verspreid. Als officieel ras kreeg hij in Engeland, in de 19e eeuw erkenning. De Brits korthaar werd ook gekruist met het Perzische ras om te voorkomen dat de Brits korthaar aan type verliest. Dankzij die katten zijn er nu verschillende kleuren. De Brits korthaar is wereldwijd populair door zijn aantrekkelijke bolle uiterlijk en zijn kalme aard.

Uiterlijk

Niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Brits korthaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar ook door de lichaamsbouw. Ze hebben een brede borstkas en een korte gespierde rug. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen. De ogen zijn groot en rond en kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur. De oren zijn klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaar. De dikke staart is kort, gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt.

Karakter

Brits kortharen hebben een aangenaam humeur. Ze zijn zéér verdraagzaam en vriendelijk. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden. Dit ras kan doorgaans goed om met soortgenoten, de omgang met honden gaat ook goed. De meeste Britse kortharen kunnen het prima vinden met kinderen.

 

Verzorging

De Brits korthaar heeft een wekelijkse borstelbeurt nodig om de vacht in goede conditie te houden. De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang. Bij aanschaf van een kitten is het heel belangrijk dat het kitten goed gesocialiseerd is, d.w.z.in huis opgevoed en in aanraking is gekomen met allerlei situaties met mensen en dieren.

Gezondheid

Voor de verschillende afwijkingen en ziektes zijn enkele testen beschikbaar. We proberen er alles aan te doen om zo gezond mogelijke kittens te fokken, daarom zijn de ouderdieren getest op de erfelijke gebreken HCM (kan pas na 1 jaar) en PKD, en overdraagbare ziekten FeLV en FIV.
We hebben ook de bloedgroep laten bepalen en uiteraard zijn ze geënt tegen
kattenziekte en niesziekte.