Cattery British

Vers vlees

Onze Britten zijn gewend om vers vlees te krijgen o.a. Bibi natuurmix, Barfmenu lam of kip en Dogmeat rund. Kijk voor meer informatie op www.bibidiervoeding.nl  www.barfmenu.nl/barfmenu/ of op  www. dogmea.nl voor dealers bij u in de buurt. Ik weet dat Bibi niet overal te krijgen is een prima alternatief zijn bar en dogmata. Bart is wat grof qua structuur dus dit voeren wij in het begin niet aan onze kittens maar pas als ze wat ouder zijn! Daarnaast kunt u voor de afwisseling 1  keer per week gekookte wijting, koolvis, stukjes kipfilet (rauw) of kippenhartjes (rauw), een half tartaartje (rauw), biefstuk (rauw), kippennekjes (rauw), lamshartje fijngesneden (rauw) of eendagskuikens geven. Naast het vlees geven wij ook  blikvoer van Porta21, Grau (bv smulpotje) oa te koop bij www.zooplus.nl of bij www.bibita.nl Dit blikvoer bevat een hoge hoeveelheid vlees of vis (graanvrij en geen onnodige toevoegingen). Geef een kat nooit varkensvlees. Daarnaast beschikken onze katten altijd over brokken van Purizon www.zooplus.nl en Husse www.husse.nl (Opus Lynx de graanvrije variant ) deze 2 merken mixen wij door elkaar.

 

Waarom is het zo gezond?

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:
- er zitten goede bacterien in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
- het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacterien en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
- het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
- het belast de organen minder
- de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

 

Wat merk ik daar dan van?

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:
- geen jeuk meer
- niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
- minder vaak naar de de dierenarts, wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen, zeker wanneer hele vleesbotten worden gevoerd
- mooiere vacht
- geen oorontstekingen meer
- geen volle anaalklieren meer
- minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen
- minder vaak wormen en/of vlooien
- minder hyperactief, maar wel actief

 

Kattenbrokken

Als brok raden wij Orijen of Purizon (Adult kip, Adult lam) aan (dit zijn graanvrije brokken met een hoog gehalte aan vlees of vis, hoog eiwitgehalte en lage hoeveelheid koolhydraten).

 

Wanneer een kat brokken eet zal hij vrijwel altijd meer eten dan nodig. Een brok vult de maag en het speeksel van de kat bevat geen enzymen voor de voorvertering. Eenmaal een kwartiertje in de maag zal het voorverteren beginnen Het is niet gezond een kat volledig op de brokken te houden. Katten krijgen onvoldoende vocht binnen en lopen het risico op maag blaas- en nierproblemen.

Bij een goede brok moet het hoofdbestanddeel vlees zijn, zodra er rijst of granen of iets van die strekking als eerste genoemd staat is de voeding eigenlijk niet geschikt als kattenvoeding naar mijn mening. Verder moet er gekeken worden naar het aandeel vlees in de verpakking dit moet sowieso meer dan 25% zijn, maar liever nog hoger.

Light brokken raad ik af, deze bevatten eigenlijk alleen maar meer maagvullers (granen) zodat de kat er minder energie uit zal halen en op deze wijze zonder honger zal afvallen. Verder zijn er hoogwaardige blikvoeders zoals die van Porta21 (maar nog heel veel andere merken) die een echte hoogwaardige verwennerij voor uw kat zijn. Alles kan, zolang ze maar graan- en suikervrij zijn. Dan blijft het verse vlees nog over. Blikken en brokken kunnen nooit de reinigende werken van vers vlees of vis overnemen. Daarom verdient het de aanbeveling zeker twee keer per week uw kat “ iets vers” te kauwen te geven. Er zijn vele varianten uit de vriezer te krijgen bij diverse dierenwinkels. Al moet u er soms even om vragen. Een hoop dierenwinkels hebben te weinig vriezercapaciteit en daarom is er niet altijd kattenvoer op voorraad.