Waarom vroegcastratie/vroegsterilisatie

Vaak zijn er rond dit onderwerp vele vragen of onduidelijkheden. Meestal is men niet op de hoogte dat castratie of sterilisatie al mogelijk is op de leeftijd van 10-16 weken. En is er niet bekend wat voor grote voordelen dit kan hebben. 

Katten worden gemiddeld rond de leeftijd van vijf tot acht maanden vruchtbaar. Castratie en sterilisatie is natuurlijk de beste manier tegen ongewenste nestjes en alles wat daarbij komt kijken. Castratie wordt meestal gedaan vanaf ongeveer vier maanden. De minimale eis voor het laten vroeg castreren is dat het kitten minimaal 1 kilo weegt en minimaal 10 weken oud is. Gezien de jonge leeftijd word het vroegcastratie en vroegsterilisatie genoemd.

Kittens herstellen veel sneller dan volwassen dieren. De kittens worden samen naar de dierenarts gebracht. Meestal is dat rond 8.30 uur en kunnen meestal rond 13.30-14.00 uur al terug opgehaald worden. Omdat ze samen zijn en  tegelijkertijd even “moeten rusten” hebben ze veel aan elkaar. Katertjes huppelen direct weer rond en eten hun buikjes direct weer vol. Poesjes doen het soms nog even rustig aan gezien de operatie voor hun zwaarder is (buikoperatie). Poesjes zijn namelijk iets langer onder narcose. Maar in de meeste gevallen rennen ze lekker hun broertjes achterna. Dit in tegenstelling tot de castratie of sterilisatie bij volwassen dieren die soms dagen niet lekker kunnen zijn (vooral poezen uiteraard)

Een gecastreerde kat is rustiger in huis en meer mensgericht. Er is minder kans op wegloopgedrag en daardoor ook minder gevaar. Denk hierbij aan FIV, FeLV 

De genenpoel bereid minder snel uit wat gunstig is mocht er op latere leeftijd toch een erfelijke ziekte ontdekt worden in de lijn. Op die manier is de "schade" beperkter. 

Er is minder kans op kanker aan de testikels of mamatumoren.

Geen kans op baarmoederontsteking

Ze blijven in die periode langer bij de fokker en krijgen daar extra zorg als dat nodig zou zijn.

Het is een fabel dat de kat hormonen nodig heeft om te groeien. De groeischijfjes bij kittens die vroeg gecastreerd worden sluiten namelijk later. Dit houdt in dat een kitten wat al bij ons gesteriliseerd of gecastreerd wordt zelfs iets langer door blijft groeien dan een kitten wat later steriel gemaakt wordt. 

De dierenarts gebruikt aangepaste narcose. De hechtingen worden onderhuids gedaan met oplosbare hechtingen. Normaal gezien zal de wond daardoor netjes en vlug genezen. 

Universiteit Gent doet uiteraard ook onderzoek naar de gevolgen van vroegcastratie en bij de kat. Via de onderstaande knop kunt u het PDF document downloaden en in zijn geheel lezen.  De gevolgen van vroegcastratie bij de kat.- © 2016 Francisca van der Bij

 

Conclusie

"Uit deze literatuurstudie komt naar voren dat de gevolgen van vroegcastratie niet verschillen van de gevolgen van traditionele castratie. Katten die vroegcastratie hebben ondergaan lopen dus geen verhoogd risico op postoperatieve complicaties, infectie, verminderde bescherming na vaccinatie, fracturen, kreupelheid, urinaire problemen, obesitas of gedragsproblemen in vergelijking met traditioneel gecastreerde katten. Dankzij de chirurgische en anesthetische protocollen van Porters et al. (2014) kan vroegcastratie op een veilige manier worden uitgevoerd. Door middel van vroegcastratie kunnen meer ongeplande nestjes voorkomen worden en daarmee ook de aanvoer van nieuwe katten in de dierenasielen"