Toekomstige: Stamboom

Datum 29-06-2023 British Luna (lilac poes) British Lola (lilac poes)
Geboortegewicht* 80 88
1 week oud 180 180
2 weken oud 298 260
3 weken oud 425 366
4 weken oud 530 472
5 weken oud 616 560
6 weken oud 686 632
7 weken oud 782 756
8 weken oud 970 966
9 weken oud 1100 1120
10 weken oud 1320 1310
11 weken oud 1370 1380
12 weken oud 1510 1580
13 weken oud 1670 1780
14 weken oud

*Een kitten heeft een geboortegewicht van gemiddeld zo'n 100 gram. Een gezond kitten groeit ongeveer 10% per dag. In de eerste 9 dagen tijd moet dit gewicht verdubbelen. Het kitten moet in 9 dagen dus 100 gram groeien. Dit is ruim 11 gram per dag. 

13e week (12-13 weken oud)

Vanaf 12 weken begint het kitten met wisselen van het melkgebit. Daar merk je meestal niet zo veel van. Een enkele kat gaat er wat van kwijlen of kauwen op stevige materialen. Het wisselen begint bij de snijtandjes . In de maanden die volgen wisselen ook de hoektanden en kiezen. 

12e week (11-12 weken oud)

Spelen. Spelen. Eten. Slapen. Heel veel slapen. Nog meer spelen.

Loa & Luna 

14-09-2023

Ze hebben hun eerste enting gehad en gelukkig nergens last van, wel hebben ze even gepiept toen het prikje gezet werd. Ze zijn volledig gezond verklaard, altijd weer spannend. De dierenarts vond het prachtige kittens met nu al een ontzettend goede vacht, dat belooft wat. Ze eten ontzettend goed naar blikvoeding en brokken dat vinden ze nog niet zo lekker, we blijven proberen al is de verse voeding natuurlijk ook helemaal prima. 

11e week (10-11 weken oud)

De balans van het kitten is nu optimaal ontwikkeld en van een randje af vallen gebeurt dan ook niet zomaar meer.

Luna & Lola

10e week (9-10 weken oud)

Vanaf 8/9 weken leeftijd wordt het kitten wat angstiger bij nieuwe situaties. Ze zullen dan ook eerder geneigd zijn om weg te vluchten in plaats van nieuwsgierig te komen kijken. Toch leren ze hier nog steeds en worden de al eerder aangeleerde vaardigheden een beetje bijgeschaafd.

Het sociale spel kent nu een piekperiode. De kittens spelen samen meer dan ooit. Het samen spelen zal nog doorgaan tot een week of 15/16 om daarna langzaam minder te worden.

Het objectspel en coördinatiespel zullen nog doorgaan tot ongeveer een week of 18. Daarna worden ook deze vormen van spel langzaam minder.

Luna & Lola

04-09-2023

We zijn van de week (1 september) bij de dierenarts geweest en zijn alvast gechipt en helemaal gezond verklaard, over 3 weken krijgen we onze eerste enting. Inmiddels is de stamboom aangevraagd en is het de bedoeling dat 1ban de 2 dames bij ons blijft wonen (althans de definitieve keuze moeten we nog maken). Op dit moment is er nog 1 kitten beschikbaar. 

9e week (8-9 weken oud)

Vanaf 8 weken zullen kittens meer in paartjes met elkaar gaan spelen in plaats van in groepjes. Rond de 9 weken leeftijd spelen kittens wel een uur per dag met elkaar! De oogjes zijn nu volledig verkleurd.

 

29-08-2023 Lola & Luna

26-08-2023

Samen spelen en samen slapen, ze zijn nergens bang voor al is Xess soms best wel ruw in haar spel 

8e week (7-8 weken oud)

Wanneer het kitten een week of 6/7 oud is zal het ook beginnen te spelen met voorwerpen (objectspel). Spelen met voorwerpen is een manier om alvast te oefenen met jagen op echte prooien. In deze fase begint ook het achter elkaar aan rennen, klimmen en klauteren door het huis, op je meubels en in je gordijnen. Dit wordt ook wel coördinatiespel genoemd en is bedoeld om het evenwichtsorgaan van het kitten te trainen. Deze beide vormen van spel zijn voor het kitten zeer belangrijk tot een week of 18. Ook het spelen met elkaar (sociaal spel) is hier nog steeds heel belangrijk om te leren wat er kan en wat er niet kan. Sociaal spel is heel belangrijk omdat het kitten daarmee enerzijds de coördinatie van zijn bewegingen verbetert. Anderzijds leert het kitten dat er grenzen zijn. Wanneer het kitten de ander pijn doet, dan zal het andere kitten of de moederpoes weglopen en het spel stoppen. Dit belangrijke leerproces duurt tot 15/16 weken leeftijd! Het kitten kan nu volledig zelf naar de kattenbak en zelfstandig eten. Af en toe zal het nog een slokje melk bij moederpoes proberen te snaaien. De moederpoes rolt zich steeds vaker weg van het kitten zodat het niet meer bij de tepel kan.

 

16-08-2023

Lola en Luna doen het heel goed zitten volledig op vaste voeding (vers vlees), hebben het buitenleven ontdekt en genieten heerlijk in de kattenren. Vliegjes, blaadjes alles is interessant. Ze spelen ontzettend veel samen maar ook met onze pup waar ze totaal niet bang voor zijn. 

Lola & Luna

Luna

Ontwikkeling 7e week (6-7 weken oud)

Het kitten stuitert al door het huis en het gebitje zou nu compleet moeten zijn. Het kitten eet nu volledig zelfstandig. Het eerder genoemde sociale  spel (en dus het leren van elkaar!) vindt nog volop plaats.

15-08-2023

Kittens lopen inmiddels door het huis en klimmen in de krabpaal. Ze ontdekken hoe heerlijk het is om in de tuin te verblijven. Ze voelen zich steeds vrijer in huis en spelen met onze pup van 9 weken. 

Ontwikkeling 6e week (5-6 weken oud)


De oogkleur verandert langzaam van blauw naar de uiteindelijke kleur. Soms gebeurt dat pas iets later. De kittens gaan steeds meer vaste voeding eten. Het spelen van de kittens gaat vrolijk verder. Ook de motoriek wordt steeds beter.

06-08-2023

De dames zijn al weer 5,5 weken oud wat gaat het ontzettend hard. We proberen ze op vaster voedsel te zetten maar Luna wordt daar nog niet echt blij van. We blijven proberen.

Luna & Lola

Ontwikkeling 5e week (4-5 weken oud)

Vanaf 4 weken leeftijd mag je ook al enkele kiezen verwachten. Het kitten drinkt nu zeker nog moedermelk, maar het kan  zomaar zijn dat je het kitten al voorzichtig op wat brokjes ziet knabbelen. Je kunt het de kleintjes gemakkelijk maken door de brokjes te weken in wat water zodat ze wat zachter zijn. Het kitten kan nu goed diepte inschatten.

Het onderlinge spel ontwikkelt zich verder en het kitten wordt steeds actiever. Ook de kattenbak wordt vanaf nu zelfstandig bezocht.

26-07-2023
Sinds kort lopen ze een beetje door het rennetje en zie je ze steeds vaker met elkaar spelen

Ontwikkeling 4e week (3-4 weken oud)

In deze week beginnen kittens met sociaal spel het spelen met elkaar. Dat doen ze met elkaar in groepjes, maar ook met de moederpoes. Spelen met elkaar is heel belangrijk omdat het kitten daarmee enerzijds de coördinatie van zijn bewegingen verbetert. Anderzijds leert het kitten dat er grenzen zijn. Wanneer het kitten de andere pijn doet, dan zal het andere kitten of de moederpoes weglopen en het spel stoppen. Dit belangrijke leerproces duur tot 14 weken leeftijd. Het kitten leert zich al een beetje te wassen. In deze week zou het kunnen dat je de eerste hoektandjes al ziet verschijnen. De eerste avonturiers zullen zich gaan wagen aan de kittenbrokjes van mamapoes.

Ontwikkeling 3e week (2-3 weken)

De kittens kunnen nu al redelijk zien, diepte zien ze dan nog niet of nauwelijks! Pas vanaf 4 weken zal een kitten kunnen zien dat de tafel echt te hoog is om zomaar vanaf te wandelen. In deze periode worden kittens al minder afhankelijk van de moederpoes. Ze kunnen al een klein beetje zelf bewegen in de vorm van kruipen. Vanaf deze week komen de eerste snijtandjes door. Deze periode is ontzettend belangrijk voor het kitten en voor ons. Vanaf nu tot een week of 8 is namelijk de periode waarin het kitten nieuwsgierig en nog niet al te terughoudend reageert op nieuwe dingen, mensen of dieren. Het is een periode waarin het kitten leert dat honden niet eng zijn, mensen niet eng zijn, baby's niet eng zijn en ook stofzuigen er gewoon bij hoort. De enige voorwaarden is dat het kitten in de komende weken veelvuldig geconfronteerd wordt met al deze (en heel veel andere zaken).

Iedere dag worden de kittens gewogen om te kijken of ze wel genoeg aankomen. 

12-07-2023

11-07-2023

vandaag staan voor het eerst de oogjes op een kiertje ze krijgen gelijk een heel ander koppie. Zo lief 🥰 Peach legt haar 2 baby's iedere morgen even bij ons op bed tussen ons in. Ze is er zo trots op.  

10-07-2023

Ontwikkeling 2e week (1-2 weken oud)

De oogjes en oortjes gaan langzaam open vanaf 10-12 dagen leeftijd. De oogjes zijn blauw van kleur. Ook in deze week doet het kitten nog maar weinig anders dan eten en slapen. 

07-07-2023

Vandaag besloot Peach dat het genoeg was en ging verhuizen, ze ging slepen met haar dochters we vonden ze in ons bed onder de dekens. Dat is natuurlijk niet de bedoeling dus besloten wij haar en de kittens naar beneden te verplaatsen. Dat ging gelukkig heel goed en de avond gaan ze weer met ons mee naar boven.

04-07-2023

De namen zijn bekend British Luna & British Lola. Luna genoemd naar de naam van de moeder van Peach onze (Bella Luna). Lola vonden we gewoon een super leuke naam. Beide dames doen het super goed, Peach heeft voldoende tepels met melk, maar 2 tepels zijn favoriet en daar vechten de dames regelmatig om. Deze geeft waarschijnlijk de meeste melk. Peach is een super lieve moeder ze ligt er bijna onafgebroken bij alleen in de ochtend wil ze echt even beneden in de woonkamer zijn en het liefst ook even naar buiten in de tuin. 

02-07-2023

01-07-2023

De kleine hoopjes doen het goed, het zijn 2 lilac poesjes. We hebben ze vandaag op de foto gezet. We zijn nog druk aan het bedenken welke namen we ze gaan geven. De kittens liggen in onze slaapkamer zodat Peach in alle rust voor ze kan zorgen en in de nacht kunnen wij ze zo ook goed in de gaten houden. We laten de deur van onze slaapkamer overdag op een kier Peach kan als ze wil naar beneden. Ze gaat dan in de woonkamer even lekker haar gang en als het tijd is brengen we haar weer naar boven. We geven Peach vers vlees (Bibi natuur en rund, Barf babypack, Carnibest Lam en Dogmeat rund) en hoogwaardig natvoer. Iedere ochtend krijgt ze AD van Hills met toevoegingen (weipoeder en biergist) om goed aan te sterken en om de melkproductie goed op gang te houden.

De prachtige papa van de kittens❤️

30-06-2023

Hoe klein de kittens ook zijn ze hebben pit zat en weten prima de tepel te vinden, ze heeft voldoende melk want beide zijn gelukkig aangekomen ( meestal vallen de kittens de eerste dag wat af maar dat is niet gebeurd). Peach is een top mama zowel voor haar kittens als voor ons. Het ene poesje heeft een bandje om gekregen om ze goed uit elkaar te kunnen houden. 

Ontwikkeling 1e week (0-1 weken oud)

Wanneer een kitten geboren wordt is het blind en doof. In deze face is het kitten erg kwetsbaar omdat belangrijke functies nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Het kitten is in deze periode volledig afhankelijk van de moeder poes. Het kan zich niet zelf voortbewegen en warm houden. Het kitten doet nog niets zelf behalve eten en slapen. Moederpoes helpt de kittens met ontlasten door te likken aan de buik van het kitten. Door dicht tegen de moeder aan te liggen blijft het kitten lekker warm. Het kitten kan al wel ruiken en dat is nuttig omdat het dan zelf de tepels van de moederpoes kan vinden. 

29-06-2023

Peach was op de avond van 28  op 29 juni onrustig, graven, plekjes zoeken een teken dat de bevalling er aan zat te komen. Op donderdagavond 29 juni 19:00 uur begon ze hard te miauwen tegen ons en al vrij snel begonnen de weeën. Ze verloor vocht en na een uurtje zagen we een staartje. Dat betekend dat het kitten in stuit ligt. Helaas was het vlies stuk geen leuk begin, dit bemoeilijkt namelijk de bevalling het gaat dan heel stroef. Wanneer het vlies is gebroken moet het kitten snel geboren worden anders stikt het.  Op een gegeven moment waren er ook 2 pootjes en konden we trekken, wat natuurlijk zeer deed. Ze was echt aan het gillen maar anders was het gestikt. Ze was compleet van slag en dook onder ons bed. Gelukkig toen het kitten begon te piepen kwam ze weer tevoorschijn om het te verzorgen. Het was even rustig en om 22:30 uur was het tweede kitten er, ook in stuit en ook daarbij was het vlies kapot. Gelukkig begon het gelijk te piepen. We hebben de kittens drooggewreven en het slijm bij ze uitgezogen.  Peach zat weer onder ons bed bij te komen van de schrik van de pijn.  Ze wilde niet meer in de bevalkist en sleepte de kittens onder ons bed. Niet echt prettig op een koude vloer, we hebben de kittens dan ook even apart gezet en ze goed warm gehouden. Rond middennacht had Peach zichzelf herpakt en kwam ze op bed tussen ons inliggen, we hebben gelijk de kittens bij haar neergelegd. Eindelijk konden ze bij haar gaan drinken en nam ze haar moedertaak volledig van ons over. Na een uur hebben we haar in een opbouwbare bench geplaatst met haar kittens. Alles donker gemaakt, ze bleef vredig bij haar kittens liggen. De rust was wedergekeerd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb