Foto 21 17-03-2019 en foto 22 20-03-2019

 

Foto 21 (60 dagen) en Foto 22 ( 63 dagen)
Tenslotte het eindstadium vanaf dag 58. Dit is het stadium, vlak voor geboorte. Alle organen zijn voldoende volgroeid om de foetus levensvatbaar te maken. Een normale bevalling vindt plaats, tussen dag 59 en dag 69 na de conceptie. Onze ervaring is meestal de 65e dag

Voor dag 59 zullen kittens nog niet levensvatbaar genoeg zijn om te overleven zonder speciale medische hulp. Duurt een dracht langer dan 69 dagen, dan is het goed om de dierenarts te consulteren.  Een normale bevalling begint met ontsluitings weeën. De poes zal wat slijm uit haar vagina produceren maar misschien merkt u dat niet eens omdat ze, als ze er met haar dikke buik nog bij kan, het zelf schoon zal maken. Dit stadium kan tot 36 uur duren, vooral bij poes die voor het eerst werpt. Ernst wordt het, als ze persweeën krijgt. Het belangrijkste dat je is ze gezelschap houden. Het eerste jong laat vaak het langst op zich wachten.  Zolang de moeder niet onrustig of paniekerig is, is er vaak niets aan de hand. 

 

19-03-2019 dag 62

 

Het zou nou echt iedere dag kunnen gebeuren onze ervaring is meestal dag 65. Chanel is rustig eet goed en slaapt lekker bij ons op de slaapkamer zodat we haar ook in de nachten goed in de gaten kunnen houden. Het blijft dus nog even spannend.

 

11-03-2019

 

Vandaag een dracht foto laten maken omdat we wilde kijken hoe de kittens lagen (er liggen er 2 bij de uitgang waarvan 1 in stuit. Gezien haar vorige bevalling niet vlekkeloos verliep (de voorste lag dwars en daardoor kon ze niet via de normale weg bevallen) hebben we op voorhand een foto laten maken. Ze is drachtig van 6 kittens en omdat niet duidelijk is wat de 2 kittens voor de uitgang gaan doen hebben we vanaf volgende week dagelijks contact met onze dierenarts. We hopen echt dat een keizersnede haar bespaard zal blijven.

10-03-2019

We zijn al weer druk bezig met namen verzinnen dit keer in het teken van onze favoriete serie de Game of Thrones. 

Met Chanel gaat het goed, iedere nacht ligt ze lekker tussen ons in. Ze vindt het geweldig. Zo kunnen wij haar goed in de gaten blijven houden.

 

03-03-2019

 

Foto 20 (46 dagen)
Met dag 44 meet het embryo 59-94 mm en er komen haartjes, de foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje. Vanaf dag 48 ( 65-125mm) is de eventuele pigmentatie zichtbaar.

 

 

02-03-2019

Hierperdepiep Hoera Chanel is vandaag 3 geworden

 

 

27-02-2019 Chanel

Chanel en Belladonna

 

 

25-02-2019

Samen met onze dierenarts hebben we besloten om toch tzt een foto te maken hoe de kittens liggen, mocht het net als de vorige keer toch weer 1 dwars liggen gaan we het bespreken en plannen we een keizersnede in. Chanel zal dan gelijk gesteriliseerd worden. We willen haar dat niet aandoen om weer een keizersnede te laten verrichten.

 

24-02-2019

 

Foto 19 (39 dagen)

Van dag 38 tot 44 differentieert de huid. Deze wordt dikker en rimpelt. De oortjes worden groter en het staartje wordt langer. Het binnenoor is gevormd, maar nog van kraakbeen. De longblaasjes ontwikkelen zich. De hypofyse wordt gelobd. In de darmen groeien darmvlokken. De oogleden zijn compleet aanwezig, de ogen zijn gesloten. Het embryo meet 50-80mm.
 

21-02-2019

 

Foto 18 (36 dagen)
De foetussen blijven groeien, het hoofdje is en blijft relatief groot. Moederpoes wordt nu echt zichtbaar dikker, zeker als ze een meerling draagt. We zitten nu in de periode 32-38 dagen. Het formaat van de foetussen is nu 35-60 mm. De huid ligt glad aan, er zijn nog geen haren. De uitwendige genitaliën ontstaan. Aan de tenen ontstaan nagels. Het oog differentieert verder, er wordt (o.a.) een iris gevormd.

20-02-2019


Chanel begint al een buikje te krijgen, het lijkt er dus op dat het weer een groot nest zal gaan worden. We hopen op 5 a 6 gezonde kittens te mogen verwachten. Ze eet niet veel meer als normaal en slaapt nog steeds erg veel. Het blijft nog zeker een maand spannend!

17-02-2019

 

Foto 17 (32 dagen)
Er komt nu echt schot in, de foetussen groeien nu ook hard en de meeste ”onderdelen” zijn op hun definitieve positie. In de fase 28-32 dagen zijn ze 25 tot 50 mm groot en wordt het moeilijk om het aantal foetussen nog vast te stellen. Over de gevormde ogen groeit een ooglid, er zijn kleine, driehoekige oortjes. Het binnenoor begint zich te differentiëren tot de ingewikkelde structuur waar het dier straks kan horen, het trommelvlies wordt gevormd. Op een plaatje, lijkt de foetus in dit stadium al op een poesje. De verbinding van diverse onderdelen die nog uit kraakbeen bestonden en waar gewoon been hoort te komen gaat door. De bronchiën differentiëren steeds meer. Bij vrouwelijke foetussen vormt de baarmoeder zich. De al aanwezige lever wordt "gelobd”. Er ontstaat een blaas. Het formaat van de foetus is nu 25-50 mm.

 

 

16-02-2019 Chanel 

 

Zou ze zwanger zijn? Wij denken van wel!!

13-02-2019 

Foto 16 (28 dagen)
Stadium 25-28 dagen 21-40 mm. In dit stadium zijn de embryo’s in feite al bijna complete mini katjes en spreek men liever van foetussen. Alles groeit nog verder uit en differentieert nog meer. Het kopje ontwikkelt wangen, kin, neus en mond. Het gebied waar de navel wordt gereduceerd, het buikvlies (peritonium), longvlies (pleuropericardiaal membraan) en het middenrif ontstaan. De handwortelbeentjes, de tenen en de ribben zijn nog steeds kraakbeenachtig maar beginnen te verkalken. De tanden worden gevormd (verborgen in de kaak).

 

11-02-2019

Chanel slaapt veel maar verder merken we nog erg weinig aan haar. Dit komt meestal pas wanneer ze een week of 6 zwanger is, daar is het nu nog veel te vroeg voor. Ook omdat Chanel een hele grote poes is waardoor je het moeilijk kunt zien bij haar. 

 

10-02-2019 

Foto 15 (25 dagen)

Met 23-25 dagen beginnen de tenen van de voorpoot, die al wel zichtbaar waren maar nog als een klomp aan elkaar zaten zich van elkaar te scheiden. Bij de achterpootjes, die wat achterlopen in vergelijking met de voorpootjes, zijn de toekomstige tenen te onderscheiden als een waaier van donker materiaal tegen een lichtere achtergrond, net als eerder gebeurde bij de voorpootjes. Nieren, bijnieren en geslachtsorganen differentiëren zich verder. In de primitieve ruggengraat zijn grijze en witte massa gescheiden en omgeven door een vlies. Grijze massa bestaat voornamelijk uit zenuwcellen. De grijze kleur is afkomstig van de kernen van die cellen. Witte massa bestaat uit langgerekte zenuwvezels die een witte vettige stof bevatten”myeline”. Deze witte massa omkleedt de grijze massa in de ruggengraat. Zenuwuitlopers en zenuwknopen (ganglia) differentiëren zich. In de kop ontwikkelen zich de kaken, verhemelte tong en de speekselklieren. In de hersenen ontstaat de hypofyse, een belangrijk orgaan dat een aantal verschillende hormonen produceert: Vasopressine, dat betrokken is bij de waterhuishouding van het lichaam, Oxytocine, dat een rol speelt bij de geboorte en daarna bij de melkgift en dan nog een aantal hormonen die betrokken zijn bij deregulatie van andere klieren: schildklierstimulerend hormoon (TSH), bijnierschorsstimulerend hormoon:(ACTH), het follikelstimulerend hormoon: (FSH) en luteïniserend hormoon: (LH) die beide op de geslachtklieren werken.  Daarnaast geeft de hypofyse nog groeihormoon af dat een zeer belangrijke sturende rol vervult bij zowel de groei (van het jonge dier) als bij de stofwisseling.

 

07-02-2019

Foto 14 (22 dagen)
De volgende dagen (21-23 dagen) wordt de bovenlip gevormd en beginnen zich oogleden te vormen. Er vormt zich een oorschelp. Aan het eind van de poten zijn de tenen te onderscheiden als een waaier van donker materiaal tegeneen lichtere achtergrond. De genitaliën ontwikkelen zich verder. Binnen in differentiëren het skelet en de spieren verder en worden o.a. de ribben gevormd. Het skelet dat gevormd wordt bestaat nog uit kraakbeen. De bek ontwikkelt zich, tong en verhemelte ontstaan. Schildklier¸ bijschildklier en hart ontwikkelen zich en een orgaan dat de meeste mensen hoogstens uit de fijne keuken kennen als “zwezerik”. De gangbare biomedische naam van zwezerik is thymus. Deze ligt in de borstkas tussen het borstbenen het hart. De thymus heeft een centrale functie in het immuun stelsel, de thymus is verantwoordelijk voor de productie van de zogenaamde T- cellen. Als bij pasgeboren dieren de thymus ontbreekt produceren ze nauwelijks antistoffen en zijn dus zeer gevoelig voor infecties maar als bij dieren (muizen) experimenteel de thymus wordt weggenomen als ze enkele dagen oud zijn, dan treden deze [roblemen veel minder op:de lymfocyten die in de thymus geproduceerd worden en naar de milt en lymfeklieren trekken, hebben waarschijnlijk dan reeds de nodige informatie voor wat lichaamvreemd is doorgegeven aan milt en lymfeklier. Het embryo is nu 13-30 mm.

 

06-02-2019

Foto 13 (21 dagen)
Nu gaat het hard, tot dag 21 gebeurt er het volgende: De voorste kieuwboog (links en rechts) verdiept zich en vorm uiteindelijk de gehoorgang. Het toekomstige oog is duidelijk gepigmenteerd en er verdiept zich een gang voor het reukorgaan. De kleine hersenen worden verdeeld door een groeve. De voorpoten zijn nu onderverdeeld zoals ook bij de volwassen kat met inwendig een skelet maar de achterpoten zijn nog primitieve uitsteeksels. De staart verlengt en is naar het lichaam toe gekruld. Inwendig differentiëren aderen voor de bloedsomloop en zenuwen. Ook zijn strottenhoofd, bronchiën en longen te onderscheiden. Slokdarm, maag en darm worden gevormd. Pancreas, schildklier, nieren en lever worden tevens aangelegd. Aan de rugzijde vormen zich wervels. De primitieve ruggengraat loopt door tot in de staart. Ook het genitaal stelsel is al primitief aanwezig.
Het embryo meet nu10-24 mm. Het zal duidelijk zijn dat vooral in het vroege stadium, zeer voorzichtig moet worden omgegaan met mogelijk schadelijke stoffen. Inenting met levend (geattunueerd) virus kan de vrucht beschadigen en ook het gebruik van b.v. middelen tegen schimmel kan schadelijk zijn. Antibiotica wordt alleen toegediend als dat strikt nodig is. Met name Baytril is niet aan te raden. Uiteraard gaat het leven van de poes voor het leven van de kittens en uiteraard wordt de poes alleen gedekt als ze 100% gezond is maar ook zwangere poezen kunnen ziek worden. In middels is vaak aan de moederpoes al te zien, dat ze zwanger is: haar tepels worden iets groter en krijgen een meer roze kleur dan daarvoor. Na 21 dagen kan een ervaren persoondoor palpatie (dit is een manier van voorzichtig, tastend voelen) vaststellen dat de poes zwanger is. In dit stadium zijn de vruchtjes nog zo klein (ten grootte van een flinke erwt), dat ze onderling te onderscheiden, en dus te tellen zijn. Sommige poezen krijgen last van ochtendmisselijkheid als gevolg van de hormonale veranderingen in hun lichaam.

16-01-2018

IC Mr. Bennet Pepe Le Pu (kleur creme bloedgroep B) X British Chanel (kleur Lilac bloedgroep B)

Hierdoor verwachten wij de volgende kleurcombinatie:


Verwachte kleuren:

Katers: Blauw, blauw/wit, Lilac, lilac/wit 

Poesjes:Blauw/Creme en blauw/creme/wit,  en Lilac/Creme en lilac/creme/wit 

 

*kittens uit deze combinatie gaan alleen naar liefhebbers!