Cattery British
Cattery British » Zwangerschap Loïs

Als alles goed mag verlopen verwachten Loïs en Boy  rond 9 juni kittens!

 

 

08-06-2021

Loïs ligt de hele dag beneden met de kittens waaraan ze melk geeft, in de nacht ligt ze veel op de grond dat is lekker koel. Ze is verder rustig. We hebben haar gewogen en ze is in een maand tijd maar 500 gram gegroeid dat is echt niet veel. Wel zien we gelukkig wat beweging in haar buik. We hopen dat alles voorspoedig zal verlopen en we hopelijk minimaal 2 gezonden kittens mogen verwachten

07-06-2021

Foto 22 ( 63 dagen)
Tenslotte het eindstadium vanaf dag 58. Dit is het stadium, vlak voor geboorte. Alle organen zijn voldoende volgroeid om de foetus levensvatbaar te maken. Een normale bevalling vindt plaats, tussen dag 59 en dag 69 na de conceptie.

Voor dag 59 zullen kittens nog niet levensvatbaar genoeg zijn om te overleven zonder speciale medische hulp. Duurt een dracht langer dan 69 dagen, dan is het goed om de dierenarts te consulteren.  Een normale bevalling begint met ontsluitings weeën. De poes zal wat slijm uit haar vagina produceren maar misschien merkt je dat niet eens omdat ze, als ze er met haar dikke buik nog bij kan, het zelf schoon zal maken. Dit stadium kan tot 36 uur duren, vooral bij poes die voor het eerst werpt. Ernst wordt het, als ze persweeën krijgt. Het eerste kitten laat vaak het langst op zich wachten. Zolang de moeder niet onrustig of paniekerig is, is er vaak niets aan de hand.

04-06-2021

Foto 21 (60 dagen)

03-06-2021

Loïs heeft alle kitten van Chanel en Amy opgeëist en moedert waar ze kan en geeft zelfs melk....Amy is er behoorlijk boos over en heeft haar gisteren terecht gewezen, niet leuk en gaf een hoop onrust.

Afgelopen nacht wilde Loïs dan ook alleen maar beneden zijn bij de kittens wat van ons niet mocht. We maken ons wel een beetje zorgen ze is deze maand maar 500 gram aangekomen en haar buik groeit nog steeds niet echt en dat terwijl ze over een paar dagen al is uitgerekend. Zijn er een paar tijdens de ontwikkeling afgestorven of zijn ze heel klein?? Ook zien we weinig tot geen beweging in haar buik ook is het niet te voelen....We zouden een foto kunnen laten maken wat alleen botjes laat zien maar zegt niets of ze nog leven....dit zou dan alleen voor het aantal fijn zijn maar om haar daarvoor al die stress te laten doorstaan vinden wij niet oké.

Voor echo zijn ze te groot, het is wel mogelijk een hartje te vinden maar lang niet van allemaal. Er zit eigenlijk dus niets anders op dan afwachten....en hopen en duimen dat alles goed zal verlopen ondanks onze zorgen. Bah we hadden het graag anders willen mededelen maar het is niets anders

31-05-2021

Lois is het liefst boven overdag met Bella gaat het goed maar zodra we boven zijn mag Bella niet meer in op bed liggen dan wil ze ons voor zichzelf hebben. Deze ochtend voor het eerst de kittens voelen bewegen in haar buik, ze is nog steeds niet erg dik dus vragen ons echt af of het er nog steeds 4 zijn. 

22-05-2021

Met Loïs gaat alles heel goed, ze slaapt veel en wil graag overdag boven liggen, af en toe komt ze naar beneden. In de avond kruipt ze dicht bij ons en slaapt ze op de bevaldoos of op onze hoofdkussens. In de ochtend rond 06:30 uur maakt ze ons wakker door met haar pootje op onze wangen te tikken. Wanneer we niet gelijk reageren duwt ze haar lange snorharen in onze gezichten. Dit zorgt voor veel kriebel en werkt schijnbaar erg goed, dit doet ze omdat ze naar beneden wil ...geen probleem we hebben toch kittens van Amy en Chanel waarvoor we moeten zorgen. Maar een keertje uitslapen zou toch wel heel lekker zijn. 

21-05-2021

Foto 20 (46 dagen)
Met dag 44 meet het embryo 59-94 mm en er komen haartjes, de foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje. Vanaf dag 48 ( 65-125mm) is de eventuele pigmentatie zichtbaar.

15-05-2021

Lois ligt heerlijk op het hondenkussen van Abby. Ze begint al een klein buikje te krijgen. Eindelijk zien we nu ook dat ze zwanger is.

14-05-2021

Foto 19 (39 dagen)

Van dag 38 tot 44 differentieert de huid. Deze wordt dikker en rimpelt. De oortjes worden groter en het staartje wordt langer. Het binnenoor is gevormd, maar nog van kraakbeen. De longblaasjes ontwikkelen zich. De hypofyse wordt gelobd. In de darmen groeien darmvlokken. De oogleden zijn compleet aanwezig, de ogen zijn gesloten. Het embryo meet 50-80mm.

13-05-2021

Chanel ligt inmiddels met haar Kittens nu ook beneden dus werd het hoog tijd dan Lois bij ons op de slaapkamer mocht slapen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Iedere nacht ligt ze geregeld op mijn kussen heerlijk bij me.

11-05-2021

Foto 18 (36 dagen)
De foetussen blijven groeien, het hoofdje is en blijft relatief groot. Moederpoes wordt nu echt zichtbaar dikker, zeker als ze een meerling draagt. We zitten nu in de periode 32-38 dagen. Het formaat van de foetussen is nu 35-60 mm. De huid ligt glad aan, er zijn nog geen haren. De uitwendige genitaliën ontstaan. Aan de tenen ontstaan nagels. Het oog differentieert verder, er wordt (o.a.) een iris gevormd.

10-05-2021

 

07-05-2021 

Foto 17 (32 dagen)
Er komt nu echt schot in, de foetussen groeien nu ook hard en de meeste”onderdelen” zijn op hun definitieve positie. In de fase 28-32 dagen zijn ze 25 tot 50 mm groot en wordt het moeilijk om het aantal foetussen nog vast te stellen. Over de gevormde ogen groeit een ooglid, er zijn kleine, driehoekige oortjes. Het binnenoor begint zich te differentiëren tot de ingewikkelde structuur waar het dier straks mee kan horen, het trommelvlies wordt gevormd. Op een plaatje, lijkt de foetus in dit stadium al op een poesje. De verbinding van diverse onderdelen die nog uit kraakbeen bestonden en waar gewoon been hoort te komen gaat door. De bronchiën differentiëren steeds meer. Bij vrouwelijke foetussen vormt de baarmoeder zich.  Er ontstaat een blaas. Het formaat van de foetus is nu 25-50 mm.

 

03-05-2021

We zijn vandaag bij de dierenarts geweest en hebben een echo laten maken vorige keer was het niet gelukt en bleek Lois leeg te zijn. Gelukkig mogen we nu vertellen dat lois 4 kittens mag verwachten de hartjes waren goed te horen. Ook vond de dierenarts een leeg vruchtzakje die zich niet heeft ontwikkeld

03-05-2021 

Foto 16 (28 dagen)
Stadium 25-28 dagen 21-40 mm. In dit stadium zijn de embryo’s in feite al bijna complete mini katjes en spreek men liever van foetussen. Alles groeit nog verder uit en differentieert nog meer. Het kopje ontwikkelt wangen, kin, neus en mond. Het gebied waar de navel wordt gereduceerd, het buikvlies (peritonium), longvlies (pleuropericardiaal membraan) en het middenrif ontstaan. De handwortelbeentjes, de tenen en de ribben zijn nog steeds kraakbeenachtig maar beginnen te verkalken. De tanden worden gevormd (verborgen in de kaak).

 

30-04-2021

Foto 15 (25 dagen)

Met 23-25 dagen beginnen de tenen van de voorpoot, die al wel zichtbaar waren, maar nog als een klomp aan elkaar zaten zich van elkaar te scheiden. Bij de achterpootjes, die wat achterlopen in vergelijking met de voorpootjes, zijn de toekomstige tenen te onderscheiden als een waaier van donker materiaal tegen een lichtere achtergrond, net als eerder gebeurde bij de voorpootjes. Nieren, bijnieren en geslachtsorganen differentiëren zich verder. In de primitieve ruggengraat zijn grijze en witte massa gescheiden en omgeven door een vlies. Grijze massa bestaat voornamelijk uit zenuwcellen. In de kop ontwikkelen zich de kaken, verhemelte tong en de speekselklieren. In de hersenen ontstaat de hypofyse, een belangrijk orgaan dat een aantal verschillende hormonen produceert: Vasopressine, dat betrokken is bij de waterhuishouding van het lichaam, Oxytocine, dat een rol speelt bij de geboorte en daarna bij de melkgift en dan nog een aantal hormonen die betrokken zijn bij deregulatie van andere klieren: schildklierstimulerend hormoon (TSH), bijnierschorsstimulerend hormoon:(ACTH), het follikelstimulerend hormoon: (FSH) en luteïniserend hormoon: (LH) die beide op de geslachtklieren werken.  Daarnaast geeft de hypofyse nog groeihormoon af dat een zeer belangrijke sturende rol vervult bij zowel de groei (van het jonge dier) als bij de stofwisseling.

 

 

27-04-2021  

Foto 14 (22 dagen)
De volgende dagen (21-23 dagen) wordt de bovenlip gevormd en beginnen zich oogleden te vormen. Er vormt zich een oorschelp. Aan het eind van de poten zijn de tenen te onderscheiden als een waaier van donker materiaal tegen een lichtere achtergrond. De genitaliën ontwikkelen zich verder. Binnenin differentiëren het skelet en de spieren verder en worden o.a. de ribben gevormd. Het skelet dat gevormd wordt bestaat nog uit kraakbeen. De bek ontwikkelt zich, tong en verhemelte ontstaan. Schildklier¸ bijschildklier en hart ontwikkelen zich en een orgaan dat de meeste mensen hoogstens uit de fijne keuken kennen als “zwezerik”. De gangbare biomedische naam van zwezerik is thymus. Deze ligt in de borstkas tussen het borstbenen en het hart. De thymus heeft een centrale functie in het immuunstelsel, de thymus is verantwoordelijk voor de productie van de zogenaamde T-cellen. Als bij pasgeboren dieren de thymus ontbreekt produceren ze nauwelijks antistoffen en zijn dus zeer gevoelig voor infecties. Het embryo is nu 13-30 mm.

 

 

26-04-2021

Foto 13 (21 dagen)
Nu gaat het hard, tot dag 21 gebeurt er het volgende: De voorste kieuwboog (links en rechts) verdiept zich en vormt uiteindelijk de gehoorgang. Het toekomstige oog is duidelijk gepigmenteerd en er verdiept zich een gang voor het reukorgaan. De kleine hersenen worden verdeeld door een groeve. De voorpoten zijn nu onderverdeeld zoals ook bij de volwassen kat met inwendig een skelet maar de achterpoten zijn nog primitieve uitsteeksels. De staart verlengt en is naar het lichaam toe gekruld. Inwendig differentiëren aderen voor de bloedsomloop en zenuwen. Ook zijn strottenhoofd, bronchiën en longen te onderscheiden. Slokdarm, maag en darm worden gevormd. Pancreas, schildklier, nieren en lever worden tevens aangelegd. Aan de rugzijde vormen zich wervels. De primitieve ruggengraat loopt door tot in de staart. Ook het genitaal stelsel is al primitief aanwezig.
Het embryo meet nu 10-24 mm. Het zal duidelijk zijn dat vooral in het vroege stadium, zeer voorzichtig moet worden omgegaan met mogelijk schadelijke stoffen. Inenting met levend (geattunueerd) virus kan de vrucht beschadigen en ook het gebruik van b.v. middelen tegen schimmel kan schadelijk zijn. Antibiotica wordt alleen toegediend als dat strikt nodig is. Met name Baytril is niet aan te raden. Uiteraard gaat het leven van de poes voor het leven van de kittens en uiteraard wordt de poes alleen gedekt als ze 100% gezond is maar ook zwangere poezen kunnen ziek worden. Inmiddels is vaak aan de moederpoes al te zien, dat ze zwanger is: haar tepels worden iets groter en krijgen een meer roze kleur dan daarvoor. Na 21 dagen kan een ervaren persoon door palpatie (dit is een manier van voorzichtig, tastend voelen) vaststellen dat de poes zwanger is. In dit stadium zijn de vruchtjes nog zo klein (ten grootte van een flinke erwt), dat ze onderling te onderscheiden, en dus te tellen zijn. Sommige poezen krijgen last van ochtendmisselijkheid als gevolg van de hormonale veranderingen in hun lichaam.

 

 

5 april 2021

British Loïs Lane (Loïs) (kleur Blauw draagt de Cinnamon factor, bloedgroep B) is op date geweest bij SC Bluerain Mrsbrownsboy (Boy) (kleur blauw draagt de Chocolate factor, bloedgroep B en draagt langhaar

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Verwachte kleuren:

Alle kittens zijn korthaar en hebben bloedgroep b

katers en poezen blauw, lilac


Toekomstige stamboom van de kitten zie hier: https://pawpeds.com/db/?a=p&ids=3:1283554;2:1272574&g=4&p=bri&o=elastic